ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Περιεχόμενο Μαθήματος

Γενικά κριτήρια επιλογής εναλλακτικών/ καινοτόμων καλλιεργειών. Κριτήρια εδάφους, κλίματος , εξοπλισμού και πολλαπλασιαστικού υλικού. Κλιματική μεταβολή & νέες καλλιέργειες. Τεχνικές παραγωγής. Τρόποι εισαγωγής μιας καινοτόμου καλλιέργειας. Α. Βιομηχανικά Φυτά (Ζαχαροδοτικά / Ελαιοδοτικά φυτά) • Εισαγωγή. Προοπτικές • Βοτανικά χαρακτηριστικά. Βιολογία. Προσαρμοστικότητα. Καλλιεργητικές τεχνικές. Στέβια, Ηλίανθος, Ελαιοκράμβη, Ρετσινολαδιά, Μαύρο σινάπι Σουσάμι, Αραχίδα, Σόγια, Καμελίνα, Τριγωνίσκος Β. Καινοτόμες καλλιέργειες (χαρακτηριστικά και κριτήρια επιλογής) • Για ανθρώπινη διατροφή (κινόα, χία, γλυκοπατατα κτλ ) • Για κτηνοτροφή (τεφ, κτηνοτροφικό βλήτο κτλ) • Για βιομηχανική χρήση (Κάνναβη, λινάρι, τσουκνίδα για ίνα , καλλιέργειες για παραγωγή φυσικού ελαστικού κτλ) Γ. Καινοτόμα Φαρμακευτικά φυτά (κάνναβη, μελάνθιο κτλ).

Μαθησιακά Αποτελέσματα


Το μάθημα έχει στόχο να σας γνωρίσει τον κόσμο των εναλλακτικών καλλιεργειών και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα.

Θα ασχοληθούμε:

  • με σημαντικά Βιομηχανικά φυτά για την ελληνική αγροτική οικονομία,
  • και με πιο καινοτόμες καλλιέργειες, όπως η κινόα, η χία και το τεφ, που χρησιμοποιούνται στη διατροφή ανθρώπων και ζώων ή για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές,
  • με καινοτόμα Φαρμακευτικά φυτά.


Με το τέλος του μαθήματος θα μπορείτε:

  • Να κατανοείτε ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποιες οι προοπτικές για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.
  • Να γνωρίζετε τη διατροφική και φαρμακευτική τους αξία, αλλά και πώς μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές και να αυξήσουν τις εξαγωγές της χώρας.
  • Να αναγνωρίζετε τους εδαφοκλιματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.
  • Να εφαρμόζετε σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης και μεταποίησης αυτών των καλλιεργειών.
  • Να παίρνετε σωστές αποφάσεις για την παραγωγή και τα προϊόντα που περιμένετε να προκύψουν.
  • Να ετοιμάζετε μια τεχνική μελέτη για μια καλλιέργεια και να δίνετε χρήσιμες συμβουλές σε παραγωγούς.

Απευθύνετε στους φοιτητές των τμημάτων  Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης καθώς και Ζωικής.

Βιβλιογραφία

Ανάρτηση στο e-class των παρουσιάσεων. ΝΑΙ Σύγγραμμα • ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΡΔΑΣ) • ΓΕΩΡΓΙΑ – ΦΜΚ εκδόσεις ΠΕΔΙΟ (ΜΠΙΛΑΛΗΣ -ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ – ΤΡΑΥΛΟΣ). Journals & Books • New Crops for Food and Industry Editors: Wickens, G. E., Haq, N., Day, P. (Eds.) Springer Book. • Industrial Crops and Products. • Journal Of Medicinal Plants Research • Agricultural and Food Economics

Διδάσκοντες

2105294486
i.kakabouki@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γεωργίας με γνωστικό αντικείμενο «Γεωργία – Καινοτόμες Καλλιέργειες».

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο