ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ - ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Περιεχόμενο Μαθήματος

Μέρος Α: Ελαιοκομία 1. Καταγωγή της ελιάς, ιστορική και πολιτιστική αξία για την Ελλάδα. Οικονομική σημασία και σύγχρονες τάσεις της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τον κόσμο. 2. Βοτανική ταξινόμηση και μορφολογία του δένδρου. 3. Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών και παράγοντες που την επηρεάζουν. 4. Μορφολογία ανθέων. Άνθηση-επικονίαση-καρπόδεση. 5. Μορφολογία καρπού. Αύξηση και ωρίμανση. Ελαιογένεση. Σύσταση ελαιοκάρπου και ελαιολάδου. 6. Το πρόβλημα της παρενιαυτοφορίας (παράγοντες που το επηρεάζουν και τρόποι ελέγχου). 7. Κλιματική προσαρμογή. Εδαφικές απαιτήσεις για ποτιστικούς και ξηρικούς ελαιώνες. 8. Επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στην ανάπτυξη της ελιάς. Μεταχείριση ζημιωθέντων δένδρων. 9. Τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς 10. Εγκατάσταση φυτείας. Επιλογή συστήματος και αποστάσεων φύτευσης. Συστήματα καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκσυγχρονισμός συλλογής ελαιοκάρπου-Μηχανική συλλογή. 11. Ποικιλίες ελιάς. Επιλογή σωστής ποικιλίας-κριτήρια επιλογής. Διάκριση ποικιλιών. Περιγραφή των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών στην Ελλάδα. 12. Θρέψη-λίπανση ελιάς. 13. Ανάγκες σε νερό-άρδευση. Προβλήματα αλατότητας. 14. Είδη κλαδέματος και τρόποι εφαρμογής 15. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόκαρπου και της ελαιοπεριεκτικότητας. Μέρος Β: Εσπεριδοειδή 1. Βοτανικά χαρακτηριστικά και οικονομική σημασία 2. Στοιχεία μορφολογίας και βιολογίας 3. Επικονίαση, γονιμοποίηση, αύξηση και χημική σύσταση καρπών 4. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις 5. Επίδραση του κλίματος σε χαρακτηριστικά δέντρων και καρπών 6. Αραίωμα καρπών 7. Ωρίμανση και συγκομιδή καρπών 8. Κριτήρια ποιότητας και συγκομιδής - μετασυλλεκτικοί χειρισμοί 9. Υδατικές ανάγκες, άρδευση, ποιότητα αρδευτικού νερού 10. Ζημιές από παγετούς και μέτρα παγετοπροστασίας 11. Πολλαπλασιασμός: τεχνικές παραγωγής υποκειμένων και εμβολιασμού ποικιλιών. 12. Ιδιότητες υποκειμένων 13. Ποικιλίες πορτοκαλιάς 14. Ποικιλίες μανταρινιάς 15. Ποικιλίες λεμονιάς 16. Ποικιλίες γκρέιπφρουτ 17. Ανόργανη θρέψη - λίπανση 18. Σκοποί εφαρμογής φυτορρυθμιστικών ουσιών 19. Κλαδέματα μόρφωσης, καρποφορίας και αναγέννησης 20. Εγκατάσταση και φύτευση εσπεριδεώνα 21. Τεχνικές βελτίωσης ποιότητας καρπών Μέρος Γ: Ασκήσεις εξοικείωσης των φοιτητών με τις βασικές καλλιεργητικές τεχνικές (πολλαπλασιασμός, εμβολιασμός, κλάδεμα, εγκατάσταση φυτείας, κριτήρια επιλογής ποικιλιών και υποκειμένων, μέθοδοι και κριτήρια εκτίμησης συλλεκτικής ωριμότητας καρπών, φυλλοδιαγνωστική και εδαφική ανάλυση) που εφαρμόζονται στην ελαιοκαλλιέργεια (Μέρος Α) και στα εσπεριδοειδή (Μέρος Β).

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος «Ελαιοκομία-Εσπεριδοειδή» είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με τις ιδιαίτερες ανάγκες  της ελιάς και των εσπεριδοειδών. Αναλυτικά, τα είδη καρποφόρων δέντρων που εξετάζονται είναι:

1. Ελιά

2. Πορτοκαλιά

3. Μανταρινιά

4. Λεμονιά

5. Γκρέιπφρουτ

6. Κιτριά

7. Περγαμόντο

8. Κουμκουάτ

Η θεωρία θα γίνεται σε δύο δίωρες διαλέξεις εβδομαδιαία (2 ώρες ελαιοκομία και 2 ώρες εσπεριδοειδή). Το εργαστήριο θα γίνεται επίσης σε εβδομαδιαία βάση (2 ώρες).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές καλλιεργητικές τεχνικές (πολλαπλασιασμός, εμβολιασμός, κλάδεμα, εγκατάσταση φυτείας, κριτήρια επιλογής ποικιλιών και υποκειμένων, μέθοδοι και κριτήρια εκτίμησης συλλεκτικής ωριμότητας καρπών, φυλλοδιαγνωστική και εδαφική ανάλυση) της ελιάς και των εσπεριδοειδών.

Βιβλιογραφία

Ειδική Δενδροκομία-Ελαιοκομία, Ποντίκης Κ. Ελαιοκομία, Θεριός Ι. Ειδική Δενδροκομία-Εσπεριδοειδή, Ποντίκης Κ. Εσπεριδοειδή, Βασιλακάκης Μ., Θεριός Ι. Τα εσπεριδοειδή, Πρωτοπαπαδάκης Ε. Olives, Therios Ioannis, Cabi Publishing Scientia Horticulturae (http://www.journals.elsevier.com/scientia-horticulturae/) Acta Horticulturae (http://www.actahort.org/) HortScience (http://hortsci.ashspublications.org/) Fruits (http://journals.cambridge.org/action/displayJournal?jid=FRU) Experimental Agriculture (http://journals.cambridge.org/action/displayJournal?jid=EAG)

Διδάσκοντες

210 5294590
papadakis@aua.gr
Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) την ανόργανη θρέψη καρποφόρων δέντρων, […]
Κωδικός: 153
6 Ώρες Εβδομαδιαίως
 6 Διδακτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο