ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Εισαγωγή στην Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος

Γεωργία και γεωργική παραγωγή. Ιστορική εξέλιξη της γεωργίας. ii. Ανάλυση του επισιτιστικού προβλήματος του πλανήτη. Οικονομική και κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Επίδραση της γεωργίας και της γεωργικής παραγωγής στο οικοσύστημα. iii. Προοπτικές της ελληνικής γεωργίας στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά και παγκόσμια. iv. Γενικά στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πώς αυτά επηρεάζουν την ελληνική γεωργία. v. Τομείς της οικονομίας. Συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων χαρακτηριστικών της ελληνικής γεωργίας. vi. Διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Συμπληρωματικές δραστηριότητες. Υπηρεσίες χρηματοδότησης και στήριξης του αγροτικού τομέα. vii. Κλάδοι της γεωργικής παραγωγής (ετήσιες καλλιέργειες). viii. Κλάδοι της γεωργικής παραγωγής ( πολυετείες καλλιέργειες) ix. Κλάδοι της γεωργικής παραγωγής (ζωική παραγωγή) x. Κλάδοι της γεωργικής παραγωγής (δάση, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες). xi. Συστήματα στη γεωργική παραγωγή. xii. Φυσικοί πόροι και εισροές στη γεωργική παραγωγή. xiii. Κλάδοι γεωπονικής επιστήμης και ο ρόλος του γεωπόνου.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος ‘Εισαγωγή στη Γεωργία’ είναι η εξοικείωση των
φοιτητών σε θεωρητικό επίπεδο με την ιστορική εξέλιξη της γεωργίας, το επισιτιστικό
πρόβλημα, την οικονομική και κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Παρουσιάζονται
συνοπτικά οι κλάδοι και τα συστήματα, οι φυσικοί πόροι και οι εισροές της γεωργικής
παραγωγής. Έμφαση δίνεται στα γενικά χαρακτηριστικά και στα διαρθρωτικά προβλήματα
της ελληνικής γεωργίας.

• Λήψη αποφάσεων
• Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Βιβλιογραφία

Διδάσκοντες

2105294483
travlos@aua.gr
Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας και Αντιπρόεδρος της European Weed Research Society, EWRS (2024-2026)

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο