ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Ειδική Αμπελουργία

Περιεχόμενο Μαθήματος

i. Αναπαραγωγή της αμπέλου Εισαγωγή-Διαφοροποίηση λανθανόντων οφθαλμών-Χρόνος διαφοροποίησης –Γονιμότητα οφθαλμών- Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των λανθανόντων οφθαλμών- Λήθαργος λανθανόντων οφθαλμών- Άνθιση-Επικονίαση -Γονιμοποίηση- Καρπόδεση-Ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών- Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών-Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των ραγών ii. Πολλαπλασιασμός της αμπέλου Εισαγωγή- Αγενής πολλαπλασιασμός -Πολλαπλασιασμός με μόσχευμα- Ριζογένεση στα μοσχεύματα αμπέλου-Παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό των τυχαίων ριζών- Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό-Καλογένεση-Διαδικασία και μηχανισμός συγκόλλησης- Προϋποθέσεις και παράγοντες επιτυχίας του εμβολιασμού - Αλληλεπιδράσεις Ε-Υ- Μέθοδοι και τεχνικές εμβολιασμών-Πολλαπλασιασμός με καταβολάδα - Ασηπτικές μέθοδοι αγενούς πολλαπλασιασμού- Ιστοκαλλιέργεια- Παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου- Φυτώριο αμπέλου –Εγγενής πολλαπλασιασμός αμπέλου iii. Καλλιεργητικές φροντίδες Εισαγωγή- Χλωρά κλαδέματα (Βλαστολόγημα-Κορυφολόγημα-Ξεφύλλισμα-Χαραγή-Αραίωμα φορτίου -Η χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών) iv. Αμπελογραφία Εισαγωγή-Μεθοδολογία και Κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής-Αμπελογραφικοί χαρακτήρες-Συστηματική της οικογένειας Vitaceae-Υποκείμενα αμπέλου(Ιδιότητες και κριτήρια επιλογής των υποκειμένων-Τα σπουδαιότερα υποκείμενα του ελληνικού αμπελώνα)- Ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (χαρακτήρες ποιότητας και ιδιότητες των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου οινοποιίας-επιτραπέζιας και ειδικής χρήσης-Σταφιδοποιίας-Κυριότερες ελληνικές και ξένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (Πρόελευση-αμπελογραφικοί χαρακτήρες και φαινολογικά στάδια-Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά)- Κλωνική επιλογή

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην αναπαραγωγή, τον πολλαπλασιασμό και τις καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου καθώς και στην αμπελογραφία της.Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στη μεθοδολογία  που χρησιμοποιείται τόσο στον πολλαπλασιασμό, τις αμπελοκομικές τεχνικές όσο και στην αναγνώριση των ποικιλιών και υποκειμένων της αμπέλου και των ιδιοτήτων και της καλλιεργητικής συμπεριφοράς αυτών, για τη σωστή διαχείριση ενός σύγχρονου παραγωγικού αμπελώνα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρία και εργαστήριο) οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση (περιγραφικός δείκτης 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) να έχουν:

  • Κατανοήσει τη διαφοροποίηση και γονιμότητα των οφθαλμών της αμπέλου
  • Κατανοήσει τη γονιμοποίηση, καρπόδεση ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών
  • Κατανοήσει τον αγενή πολλαπλασιασμό με μόσχευμα και εμβολιασμό
  • Κατανοήσει την επίδραση των χλωρών κλαδεμάτων στην αμπελοκομική πράξη
  • Κατανοήσει τις ιδιότητες και τα κριτήρια επιλογής των υποκειμένων, τις ιδιότητες, τους χαρακτήρες ποιότητας και την καλλιεργητική συμπεριφορά των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου.

Το μάθημα προσφέρεται στους φοιτητές:

  • 6ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (υποχρεωτικό)
  • 4ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (προαιρετικό)

Βιβλιογραφία

Αμπελουργία 2019. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Εκδόσεις Έμβρυο. Αμπελογραφία 2021. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Εκδόσεις Έμβρυο.

Διδάσκοντες

(+30) 210 5294632
kbiniari@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αμπελουργίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του […]
(+30) 210 5294636
desph@aua.gr
Μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]
(+30) 210 5294631
maritina@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια Αμπελουργίας, του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεωπόνος – […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο