ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Γενική Λαχανοκομία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγικές Έννοιες – Ποιότητα και διατροφική αξία των λαχανικών Αντικείμενο λαχανοκομίας, ποιότητα κηπευτικών, υφιστάμενη κατάσταση εμπορία και προοπτικές καλλιέργειας κηπευτικών. Εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών και πιστοποίηση κηπευτικών. 2. Ταξινόμηση και συνοπτική παρουσίαση των λαχανικών Ταξινόμηση με βάση: α) φυλογενετικές σχέσεις, β) βρώσιμο τμήμα, γ) απαιτήσεις σε θερμοκρασία, δ) ανάγκες για ανθική επαγωγή, ε) τον τρόπο επικονίασης των ανθέων, στ) τον τρόπο πολλαπλασιασμού, ζ) την διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου. Αυτοφυή λαχανευόμενα φυτά 3. Επίδραση ριζικού περιβάλλοντος στις καλλιέργειες κηπευτικών Επίδραση χαρακτηριστικών εδάφους (βάθος, κοκκομετρική σύσταση, υγρασία, θερμοκρασία, οξύτητα, οργανική ουσία, ανάγλυφο) στην ανάπτυξη των κηπευτικών. Υποστρώματα καλλιέργειας κηπευτικών για σπορά σε φυτώρια και για εκτός εδάφους καλλιέργειας (τύρφη, κομπόστ, κόκος, περλίτης, πετροβάμβακας, ελαφρόπετρα). 4. Επίδραση εναέριου περιβάλλοντος στις καλλιέργειες κηπευτικών Επίδραση συστατικών αέρα στις καλλιέργειες κηπευτικών. Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας, θερμοκρασίας, υγρασίας αέρα και ανέμου στις καλλιέργειες κηπευτικών. 5. Tεχνικές υπαίθριας καλλιέργειας κηπευτικών Συμβατική υπαίθρια καλλιέργεια (χαρακτηριστικά, εποχές καλλιέργειας, πρωιμότητα). Καλλιέργεια με εδαφοκάλυψη, χαμηλή κάλυψη, σκίαση. Βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών. Υπαίθρια καλλιέργεια σε ερασιτεχνικούς λαχανόκηπους. 6. Καλλιέργεια κηπευτικών στο θερμοκήπιο Σκοπιμότητα καλλιέργειας κηπευτικών στο θερμοκήπιο. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών στην Ελλάδα. Απαιτήσεις για την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου. Κατασκευαστικά χαρακτηριστικά & εξοπλισμός θερμοκηπίων. Δικτυοκήπια. 7. Υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών Σκοπιμότητα υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών. Εγκαταστάσεις παρασκευής θρεπτικών διαλυμάτων. Συστήματα υδροπονικών καλλιεργειών (κλειστά - ανοιχτά συστήματα, καλλιέργεια σε ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα, σύστημα επίπλευσης, αεροπονία, καλλιέργεια σε υποστρώματα). 8. Πολλαπλασιασμός κηπευτικών Είδη πολλαπλασιαστικού υλικού κηπευτικών. Εγγενής πολλαπλασιασμός (χαρακτηριστικά σπόρων κηπευτικών, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση και διάθεση σπόρων κηπευτικών). Όργανα αγενούς πολλαπλασιασμού κηπευτικών. Νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού κηπευτικών. 9. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών Θερμοκρασία φυτρώματος των σπόρων. Κατεργασία εδάφους. Απολύμανση εδάφους. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών με απευθείας σπορά. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών με μεταφύτευση. Φυτώρια κηπευτικών. Τρόποι και μέσα σποράς κηπευτικών στα φυτώρια. Εμβολιασμός κηπευτικών. Πυκνότητες σποράς ή φύτευσης κηπευτικών. 10. Άρδευση κηπευτικών καλλιεργειών Ανάγκες άρδευσης των κηπευτικών. Τρόποι και τεχνικές άρδευσης των κηπευτικών καλλιεργειών). Χαρακτηριστικά συστημάτων άρδευσης κηπευτικών. Ρύθμιση αρδευτικής δόσης και συχνότητας άρδευσης. Ποιότητα αρδευτικού νερού. 11. Λίπανση κηπευτικών Διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων στις κηπευτικές καλλιέργειες. Υπολογισμός αναγκών κηπευτικών σε θρεπτικά στοιχεία. Διάγνωση διαταραχών θρέψης μέσω φυλλοδιαγνωστικής. Το πρόβλημα των νιτρικών για τα λαχανικά και το περιβάλλον. Βασική λίπανση, υδρολίπανση και διαφυλλική λίπανση κηπευτικών καλλιεργειών. Θρέψη – λίπανση στις βιολογικές και υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών. 12. Λοιπές φροντίδες στις καλλιέργειες κηπευτικών Έλεγχος ζιζανίων – φυτοπροστασία στις καλλιέργειες κηπευτικών. Προστασία από τον παγετό. Έλεγχος κλίματος στις κηπευτικές καλλιέργειες θερμοκηπίου. Εφαρμογή φυτορυθμιστικών ουσιών στα κηπευτικά. Κλάδεμα – Υποστύλωση κηπευτικών. Υποβοήθηση καρπόδεσης στις καλλιέργειες θερμοκηπίου. 13. Συγκομιδή – Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών Τεχνικές συγκομιδής κηπευτικών. Καθαρισμός, διαλογή και συσκευασία κηπευτικών. Μεταφορά κηπευτικών. Μετασυλλεκτική συντήρηση και αποθήκευση κηπευτικών. Ελαφρώς μεταποιημένα κηπευτικά. Συντήρηση κηπευτικών σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος “Γενική Λαχανοκομία” είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής κηπευτικών στην ύπαιθρο και υπό κάλυψη, τις τεχνικές της καλλιέργειας κηπευτικών με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς των κηπευτικών. Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, τις  απαιτήσεις για πιστοποίηση, καθώς στις απαιτήσεις για βιωσιμότητα και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Λαχανοκομίας.

Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος ο φοιτητής θα γνωρίζει ποια καλλιεργούμενα φυτά είναι κηπευτικά, ποιά είναι η διατροφική τους αξία, ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική λαχανοκομία (όσον αφορά εκτάσεις, παραγωγικότητα, εισαγωγές & εξαγωγές, οικονομικότητα καλλιέργειας), ποιες είναι οι σύγχρονες ρτεχνολογίες εγκατάστασης και παραγωγής κηπευτικών (φυτώρια, τεχνικές πρωίμισης, θερμοκήπια, υδροπονική καλλιέργεια) και ποιες μεταχειρίσεις υφίστανται τα κηπευτικά μετά την συγκομιδή τους. Επίσης, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία τεχνική μελέτη για καλλιέργεια κηπευτικών, να καλλιεργήσει ο ίδιος κάποιο κηπευτικό ως παραγωγός, να παρέχει συμβουλές  σε παραγωγούς για την καλλιέργεια κηπευτικών, να εργασθεί σε πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικών κηπευτικών καθώς και κηπευτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και να απασχοληθεί σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα κηπευτικά

Βιβλιογραφία

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία : 1. Σάββας, Δ., 2016. Γενική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Πεδίο 2. Χα, Ι.Α., Πετρόπουλος, Σ., 2014. Γενική Λαχανοκομία και Υπαίθρια Καλλιέργεια Κηπευτικών. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος. -Συναφή επιστημονικά περιοδικά: 1. Scientia Horticulturae 2. Journal of Horticultural Science and Biotechnology 3. European Journal of Horticultural Science 4. Journal of the American Society for Horticultural Science 5. HortScience

Διδάσκοντες

2105294533
ropokis@aua.gr
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο "Λαχανοκομία". Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του […]
2105294538
ntatsi@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαχανοκομίας στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του ΓΠΑ και διαχειρίστρια της εταιρίας NUTRISENSE, […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο