ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Βελτίωση φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Περιεχόμενο Μαθήματος

* Βελτίωση σίτου. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική του σιταριού. Γενετική παραλλακτικότητα-Γενετικοί Πόροι. Μέθοδοι βελτίωσης του σιταριού. Τα υβρίδια του σιταριού. Γνωρίσματα προς βελτίωση: Απόδοση. Πρωιμότητα. Ικανότητα διατήρησης. Ανθεκτικότητα σε ψύχος, ξηρασία, αργίλιο, παθογόνα, έντομα. Βελτίωση ποιότητας. * Βελτίωση κριθής. Καταγωγή και Ταξινόμηση. Γενετική του κριθαριού. Βοτανικά χαρακτηριστικά, αρρενοστειρότητα. Οι ποικιλίες του κριθαριού. Οι μέθοδοι βελτίωσης. * Βελτίωση καλαμποκιού. Καταγωγή και φυλές. Η γενετική του καλαμποκιού. Η γονιμοποίηση του καλαμποκιού. Ξενία. Ετεροζυγωτία ελεύθερα επικονιαζόμενων πληθυσμών (ΟP). Πληθυσμιακή βελτίωση. Ποικιλίες - υβρίδια. Παραγωγή βελτιωμένων υβριδίων. Στόχοι βελτίωσης: απόδοση, προσαρμοστικότητα, ποιότητα. * Βελτίωση πατάτας. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική της πατάτας. Στόχοι και μέθοδοι βελτίωσης. Βελτίωση σε απλοειδές και διπλοειδές επίπεδο. Καλλιέργεια ιστών, κυττάρων και πρωτοπλαστών. Βοτανικός σπόρος. Η βελτίωση της ανθεκτικότητας. Σποροπαραγωγή. * Βελτίωση βαμβακιού. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική του σιταριού. Ανθικά χαρακτηριστικά. Αρρενοστειρότητα. Μέθοδοι βελτίωσης βαμβακιού. Η διατήρηση των ποικιλιών του βαμβακιού. Οι αντικειμενικοί σκοποί της βελτίωσης. Η απόδοση σε ίνα. Ανθεκτικότητα σε παθογόνα και έντομα. * Βελτίωση ζαχαροτεύτλων. Καταγωγή και ταξινόμηση. Ανθικά χαρακτηριστικά. Μονοσπερμία. Πολυπλοειδία. Μέθοδοι βελτίωσης. Μαζική και απογονική επιλογή. Παραγωγή υβριδίων. Διειδικός υβριδισμός. Στόχοι: απόδοση σε ζάχαρη, ανθεκτικότητα σε παθογόνα, πρωιμότητα. Αποθηκευτική ικανότητα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών με τις μεθόδους βελτίωσης αντιπροσωπευτικών φυτών μεγάλης καλλιέργειας όπως το σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, πατάτα, βαμβάκι ώστε να μπορούν μετά την αποφοίτησή τους να συμμετέχουν ενεργά σε αντίστοιχα προγράμματα δημιουργίας ποικιλιών. Παρουσιάζονται πρώτα γενικά στοιχεία που αφορούν στην καταγωγή και τα βοτανικά χαρακτηριστικά τους, γίνεται περιγραφή των προς βελτίωση γνωρισμάτων και περιγράφονται οι κατάλληλες βελτιωτικές μέθοδοι.

Βιβλιογραφία

Acquaah, George: Αρχές γενετικής και βελτίωσης των φυτών. Utopia, c2019

Διδάσκοντες

2105294618
marog@aua.gr
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο "Βελτίωση Φυτών και Γεωργικός Πειραματισμός" Γραφείο: Κτίριο Παπαδάκη, 1ος […]
2105294622
vpapasot@aua.gr
Καθηγητής στο Εργαστήριο Βελτίωσης  Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού. Δέχεται φοιτητές καθημερινά μεταξύ 12:00 και […]
2105294625
etani@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βελτίωσης  Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού. Τα ερευνητικά της αντικείμενα περιλαμβάνουν […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο