ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Βελτίωση ανθεκτικότητας των φυτών, βελτίωση κηπευτικών

Περιεχόμενο Μαθήματος

Άμυνα των φυτών και αρχές βελτίωσης για ανθεκτικότητα. Τρόποι άμυνας των φυτών, ανθεκτικότητα (ορισμοί, είδη ανθεκτικότητας). Αλληλεπίδραση ξενιστή – παρασίτου (έκφραση, αντίληψη, αντίδραση). Μηχανισμοί ανθεκτικότητας. Παράγοντες που επηρεάζουν την έκφραση της ανθεκτικότητας. Γενική στρατηγική βελτίωσης, μέθοδοι βελτίωσης για ανθεκτικότητα. Γενετική μηχανική και βιοτεχνολογία στη δημιουργία ανθεκτικών σειρών και ανθεκτικών ποικιλιών. Γενετική μηχανική και βιοτεχνολογία στη δημιουργία ανθεκτικών σειρών και ανθεκτικών ποικιλιών. Βελτίωση κηπευτικών με αγενή πολλαπλασιασμό (αυτογαμικά. αλλογαμικά). Βελτίωση τομάτας. Οικονομική σημασία. Καταγωγή και Ταξινόμηση. Γενετική παραλλακτικότητα. Μέθοδοι βελτίωσης. Βελτίωση πιπεριάς και μελιτζάνας. Οικονομική σημασία. Καταγωγή και Ταξινόμηση. Γενετική παραλλακτικότητα. Μέθοδοι βελτίωσης. Βελτίωση ειδών Cucurbitaceae. Βελτίωση ειδών Leguminosae. Βελτίωση κηπευτικών σε αβιοτικές καταπονήσεις (υδατική καταπόνηση, αλατότητα, χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες).

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών, τις αλληλεπιδράσεις ξενιστή – παθογόνου που επηρεάζουν την έκφραση της ανθεκτικότητας και τις αρχές και μεθόδους (κλασσικές και μοριακές-βιοτεχνολογικές) ελτίωσης της ανθεκτικότητας σε παθογόνα.

Επί πλέον θα έχουν εξοικειωθούν με τις μεθόδους βελτίωση των κηπευτικών με αγενή (αγκινάρα, σκόρδο, είδη κρεμμυδιού, κλπ) και εγγενή πολλαπλασιασμό (αυτογαμικά: τομάτα, μαρούλι, πιπεριά και αλλογαμικά : αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, κουνουπίδι, λάχανο, γογγυλόριζα, κρεμμύδι).

Βιβλιογραφία

Acquaah, George: Αρχές γενετικής και βελτίωσης των φυτών. Utopia, c2019

Διδάσκοντες

2105294622
vpapasot@aua.gr
Καθηγητής στο Εργαστήριο Βελτίωσης  Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού. Δέχεται φοιτητές καθημερινά μεταξύ 12:00 και […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο