Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών, τις αλληλεπιδράσεις ξενιστή – παθογόνου που επηρεάζουν την έκφραση της ανθεκτικότητας και τις αρχές και μεθόδους (κλασσικές και μοριακές-βιοτεχνολογικές) ελτίωσης της ανθεκτικότητας σε παθογόνα.
Επί πλέον θα έχουν εξοικειωθούν με τις μεθόδους βελτίωση των κηπευτικών με αγενή (αγκινάρα, σκόρδο, είδη κρεμμυδιού, κλπ) και εγγενή πολλαπλασιασμό (αυτογαμικά: τομάτα, μαρούλι, πιπεριά και αλλογαμικά : αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, κουνουπίδι, λάχανο, γογγυλόριζα, κρεμμύδι).