ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Αμπελουργία Ι (Τεχνολογία Σταφιδοποίησης)

Περιεχόμενο Μαθήματος

* Εισαγωγή (Χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών Σταφιδοποιϊας, Χαρακτήρες ποιότητας των Σταφίδων). * Μελέτη του φαινομένου της αποξήρανσης των σταφυλιών (Στάδια ξήρανσης, Ταχύτητα ξήρανσης, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα ξήρανσης, Αλκαλικά διαλύματα , προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου τρυγητού * Τεχνολογία Σταφιδοποίησης της Σουλτανίνας (Τύποι σταφίδων Σουλτανίνας, Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποσότητα και τη χημική σύσταση των σταφίδων, Προσδιορισμός του χρόνου τρυγητού, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, παραγωγικοί τύποι σταφίδων, Αποθήκευση). * Βιομηχανική επεξεργασία της σταφίδας ( πρόπλυση, Θείωση, Πλύση, Ρύθμιση υγρασίας, Καθαρισμός και διαλογή, Στίλβωση, Απομίσχωση, Συσκευασία). * Παραγωγή Φυσικής Σταφίδας Σουλτανίνας * Τεχνολογία Σταφιδοποίησης Κορινθιακής Σταφίδας (Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποιότητα της σταφίδας, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, Συλλογή και Αποθήκευση της Σταφίδας * Βιομηχανική Επεξεργασία της Κορινθιακής Σταφίδας (Απαλλαγή από συσσωματώματα, Λίχνιασμα και διαλογή, Πλύσιμο, Απομίσχωση, Στράγγιση, Χειροδιαλογή και Συσκευασία, Τυποποίηση και Εξαγωγή. * Τεχνολογία σταφιδοποίησης της Σουλτανίνας και της Κορινθιακής Σταφίδας στις άλλες σταφιδοπαραγωγικές χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Τουρκία, Ν. Αφρική).

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στις βασικές γνώσεις των χαρακτήρων ποιότητας των ποικιλιών Σταφιδοποιίας και των χαρακτήρων ποιότητας των σταφίδων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στην μεθοδολογία  που χρησιμοποιείται  στην τεχνολογία σταφιδοποίησης και τη βιομηχανική επεξεργασία της σταφίδας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρία και εργαστήριο) οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση (περιγραφικός δείκτης 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) να έχουν:

  • Κατανοήσει τους χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών Σταφιδοποιίας, τους χαρακτήρες ποιότητας των Σταφίδων,
  • Κατανοήσει το φαινόμενο της αποξήρανσης των σταφυλιών κα τους τύπους των σταφίδων
  • Κατανοήσει την παραγωγή Φυσικής Σταφίδας Σουλτανίνας και Κορινθιακής σταφίδας 
  • Κατανοήσει τη βιομηχανική Επεξεργασία της Κορινθιακής Σταφίδας.

Το μάθημα προσφέρεται στους φοιτητές:

  • 7ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (προαιρετικό)

Βιβλιογραφία

Αμπελουργία 2019. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Εκδόσεις Έμβρυο. Αμπελουργία Ι (Τεχνολογία Σταφιδοποίησης) 1998. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις.

Διδάσκοντες

(+30) 210 5294632
kbiniari@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αμπελουργίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του […]
(+30) 210 5294636
desph@aua.gr
Μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]
(+30) 210 5294631
maritina@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια Αμπελουργίας, του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεωπόνος – […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο