ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Αλληλεπίδραση φυτών - παθογόνων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Μηχανισμοί παθογένεσης μυκήτων, βακτηρίων και ιών. α. Μολυσματικοί παράγοντες παθογόνων (διεγέρτες, ορμόνες, τοξίνες, ένζυμα, νησίδες παθογένειας). β. Γόνοι μολυσματικότητος (effectors-τελεστές). γ. Μηχανισμοί έκκρισης φυτοπαθογόνων διεγερτών και τελεστών. 2. Μηχανισμοί άμυνας των φυτών. α. Το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού. Υποδοχείς μικροβιακών διεγερτών στα φυτά. Πρωτεΐνες ανθεκτικότητας. β. Διασυστηματική επίκτητη αντοχή των φυτών. γ. Επαγόμενη αντοχή των φυτών. 3. Γενετικός έλεγχος της αλληλεπίδρασης φυτού-ξενιστή. α. Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος των φυτών - Αντίδραση υπερευαισθησίας. β. Η εξέλιξη του μοριακού συμπλόκου αναγνώρισης του παθογόνου από τον ξενιστή (θεωρία γόνου προς γόνο, υπόθεση του φρουρού). γ. Διαδικασία μεταγωγής σημάτων έκφρασης ανθεκτικότητας. δ. Ρόλος του σαλικυλικού και ιασμονικού οξέος, του αιθυλενίου, των ενεργά αντιδρώντων ριζών οξυγόνου, του μονοξείδιο του αζώτου, της διαμεμβρανικής ροής ιόντων και των φυτοορμονών στην ανθεκτικότητα των φυτών στις ασθένειες. 4. Εφαρμογές της Σύγχρονης Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Βιοπληροφορικής στη διαλεύκανση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης φυτού-παθογόνου και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενειών των φυτών: α. Γενωμική, Πρωτεομική και Μεταβολομική (Genomics, Proteomics, Metabolomics) προσέγγιση της μελέτη της παθογένειας και της ανθεκτικότητας των φυτών. β. Γενετική μηχανική και ανθεκτικότητα στις ασθένειες. γ. Μηχανισμοί αναγνώρισης φυτοπαθογόνων/μικροβιώματος και ενεργοποίησης της άμυνας του ξενιστή και της αλληλεπίδρασης ξενιστών, φυτοπαθογόνων και μικροβιώματος στην εκδήλωση της ασθένειας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Π.Μ.Σ. 4: «Ολοκληρωμένα Συστήματα Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος»

Βιβλιογραφία

Διδάσκοντες

(+30) 2105294509
i.stringlis@aua.gr
Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας με αντικείμενο έρευνας α) την αλληλεπίδραση των φυτών με το μικροβίωμα […]
Κωδικός:
3 Ώρες Εβδομαδιαίως
  Διδακτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο