ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Κηπευτικά υπό κάλυψη

Περιεχόμενο Μαθήματος

Θεωρία: • Εισαγωγή στην καλλιέργεια των κηπευτικών στο θερμοκήπιο, οικονομική σημασία, υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές • Τεχνική καλλιέργειας της τομάτας θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της πιπεριάς θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της μελιτζάνας θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της αγγουριάς θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της καρπουζιάς θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της πεπονιάς θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας της φασολιάς θερμοκηπίου • Τεχνική καλλιέργειας μαρουλιού στο θερμοκήπιου Εργαστήριο: • Εισαγωγή και γνωριμία με τις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων του εργαστηρίου • Εξοπλισμός θερμοκηπίων (έλεγχος συνθηκών, υδρολιπαντήρας-κεφαλή υδρολίπανσης, καταγραφή συνθηκών) • Πολλαπλασιασμός, κλάδεμα και υποστύλωση τομάτας θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός κλάδεμα και υποστύλωση πιπεριάς θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός κλάδεμα υποστύλωση μελιτζάνας θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός, κλάδεμα υποστύλωση αγγουριάς θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός κλάδεμα υποστύλωση καρπουζιάς θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός κλάδεμα υποστύλωση πεπονιάς θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός κλάδεμα υποστύλωση φασολιάς θερμοκηπίου • Πολλαπλασιασμός μαρουλιού

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα «Κηπευτικά υπό κάλυψη» στοχεύει στην παροχή γνώσεων στους φοιτητές είτε του 8ου εξαμήνου του Τμήματος ΕΦΠ, σχετικά με την παραγωγή των κυριότερων κηπευτικών που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και υπό χαμηλή κάλυψη, για την παραγωγή συνήθως λαχανικών εκτός εποχής. Περιγράφεται η οικονομική σημασία της καλλιέργειας των λαχανικών υπό κάλυψη τόσο για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, όσο και η δυναμική των εξαγωγών. Παράλληλα, παρέχονται πληροφορίες σε θέματα φυσιολογίας των καλλιεργειών των λαχανικών υπό κάλυψη, και πιο συγκεκριμένα, για την επίδραση του περιβάλλοντος και των καλλιεργητικών τεχνικών στην ανάπτυξη, παραγωγή και ποιότητα των θερμοκηπιακών λαχανικών, ιδιαίτερα κατά την εκτός εποχής περίοδο παραγωγής.
Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος, το οποίο πραγματοποιείται με μορφή διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων στα θερμοκήπια του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, δίνεται βάση στον πολλαπλασιασμό (σπορά, μεταφύτευση κ.ά.), την ανάπτυξη στα σπορεία/φυτώρια, τον εμβολιασμό των λαχανικών και στις τεχνικές μόρφωσης, υποστύλωσης και κλαδέματος των λαχανικών που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια, ιδιαίτερα εκείνων που η διάρκεια καλλιέργειας είναι μακρά. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις τεχνικές αυτές στην πράξη, με τις εργαστηριακές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο θερμοκήπιο, ενώ εξοικειώνονται και με τη χρήση μηχανισμών και οργάνων ελέγχου του κλίματος, της άρδευσης και της λίπανσης με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα σύγχρονα θερμοκήπια.

Βιβλιογραφία

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία: 1. Ολύμπιος, Χ. (2001). Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια. Εκδόσεις Σταμούλη, σελ. 772. 2. Hanan, J.J. (1998). Greenhouses. Advanced technology for protected horticulture. CRC Press, 684p. 3. von Zabelitz, C (2011). Integrated greenhouse systems for mild climates. Springer-Verlag, 363p. -Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Scientia Horticulturae Journal of Horticultural Science and Biotechnology European Journal of Horticultural Science Journal of the American Society for Horticultural Science HortScience

Διδάσκοντες

2105294533
ropokis@aua.gr
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο "Λαχανοκομία". Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του […]
2105294538
ntatsi@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαχανοκομίας στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του ΓΠΑ και διαχειρίστρια της εταιρίας NUTRISENSE, […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο