Σκοπός του μαθήματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών με τις μεθόδους βελτίωσης αντιπροσωπευτικών φυτών μεγάλης καλλιέργειας όπως το σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, πατάτα, βαμβάκι ώστε να μπορούν μετά την αποφοίτησή τους να συμμετέχουν ενεργά σε αντίστοιχα προγράμματα δημιουργίας ποικιλιών. Παρουσιάζονται πρώτα γενικά στοιχεία που αφορούν στην καταγωγή και τα βοτανικά χαρακτηριστικά τους, γίνεται περιγραφή των προς βελτίωση γνωρισμάτων και περιγράφονται οι κατάλληλες βελτιωτικές μέθοδοι.