ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Προπτυχιακές Σπουδές

Η δομή της εκπαίδευσης

Διάρκεια Σπουδών

Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα ΕΦΠ διαρκούν δέκα (10) εξάμηνα (5 ακαδημαϊκά έτη).

Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία (διαλέξεις, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, φροντιστήρια) και τέσσερις (4) εβδομάδες για εξετάσεις.

 Διάρθρωση Σπουδών

  • Μαθήματα Γενικής και Γεωπονικής Υποδομής: 1ο έως και 8ο εξάμηνο
  • Μαθήματα Κατεύθυνσης: 9ο εξάμηνο
  • Πρακτική Άσκηση: 6ο και 8ο εξάμηνο (Ιούλιο και Αύγουστο), με δυνατότητα ολοκλήρωσης και κατά ή μετά το 10ο εξάμηνο σπουδών οποιαδήποτε περίοδο του έτους
  • Πτυχιακή Μελέτη: 10ο εξάμηνο

Κατευθύνσεις

Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών και Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών: Ο κεντρικός πυλώνας της κατεύθυνσης είναι η διδασκαλία προχωρημένων θεμάτων Βιολογίας Φυτών και Μικροοργανισμών με έμφαση στις αλληλεπιδράσεις τους στα αγροοικοσυστήματα και στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών εφαρμογών υψηλού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στη βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία των φυτικών και μικροβιακών οργανισμών, καθώς και στην αξιοποίηση τους προς την κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Στόχος είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση του βιολογικού υπόβαθρου των φοιτητών και η εξοικείωσή τους με προηγμένες τεχνικές ταυτοποίησης φυτών και μικροοργανισμών, μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας που εφαρμόζονται στη γεωργική παραγωγή και στην αειφορική διαχείριση φυτικής και μικροβιακής βιομάζας.

Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Παρέχονται ειδικές γνώσεις που αφορούν στον πολλαπλασιασμό και στην καλλιέργεια στην ύπαιθρο ή σε θερμοκήπιο ειδών και ποικιλιών ανθοκομικών φυτών για παραγωγή δρεπτών ανθέων αφενός και ποωδών, θαμνωδών και δενδρωδών φυτών για χρήση στην κηποτεχνία αφετέρου. Επίσης παρέχονται γνώσεις για την διαμόρφωση κήπων και πάρκων, στις οποίες περιλαμβάνεται η σχεδίαση και εκτέλεση του έργου.

Γεωργίας και Βελτίωσης Φυτών: Παρέχονται γνώσεις για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας και τη Βελτίωση Φυτών τους. Τα δημητριακά, τα όσπρια και τα χορτοδοτικά φυτά, τα βιομηχανικά φυτά είναι οι κύριες κατηγορίες ειδών, των οποίων διδάσκεται η καλλιέργεια. Διδάσκονται ακόμα οι παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι, που εφαρμόζονται στα φυτά, με στόχο τη βελτίωσή τους και τη δημιουργία νέων ανθεκτικών και πιο αποδοτικών ποικιλιών. Επιπλέον, γίνεται διδασκαλία ειδικών θεμάτων Γεωργικού Πειραματισμού.

Δενδροκομίας και Αμπελουργίας: Παρέχονται ειδικές γνώσεις σχετικά με τα δενδροκομικά είδη και την άμπελο. Η βιολογία τους, οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα διάφορα προβλήματά τους, αποτελούν μερικά μόνο από τα πολλά επιστημονικά πεδία, τα οποία καλύπτονται στην κατεύθυνση αυτή.

Κηπευτικών Καλλιεργειών: Παρέχονται γνώσεις στο επιστημονικό πεδίο της λαχανοκομίας (Κηπευτικών Καλλιεργειών) το οποίο ασχολείται με όλη την αλυσίδα της παραγωγής και μετασυλλεκτικής αξιοποίησης των λαχανικών ή κηπευτικών. Στην κατηγορία των λαχανικών ή κηπευτικών περιλαμβάνονται κυρίως μονοετή αλλά και πολυετή ποώδη φυτά που καλλιεργούνται με σκοπό την παραγωγή νωπής, κατεψυγμένης ή και κονσερβοποιημένης φυτικής τροφής πλούσιας σε κυτταρικό χυμό, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και ινώδεις ουσίες.

Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος: Παρέχονται γνώσεις σχετικά με τη φυτοπαθολογία, την εντομολογία και ζωολογία, τη γεωργική φαρμακολογία, τη μελισσοκομία και σηροτροφία, καθώς επίσης και γνώσεις, που αφορούν στο περιβάλλον και την προστασία του. Περιγράφονται οι ασθένειες των φυτών, τα έντομα και οι άλλοι ζωικοί εχθροί των φυτών αλλά και των αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων ή και των κατοικιών, τα προβλήματα που δημιουργούν και η αντιμετώπισή τους. Μελετάται ο κλάδος της μελισσοκομίας και της σηροτροφίας, σε επίπεδο διαχείρισης, ασθενειών και παραγόμενων προϊόντων. Μελετάται επίσης η ισόρροπη και αρμονική λειτουργία των ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου στα διάφορα οικοσυστήματα.

Πτυχιακή Εργασία

Η Πτυχιακή Εργασία αντιστοιχεί σε 30 μονάδες ECTS του Προγράμματος Σπουδών και η διάρκεια εκπόνησής είναι ένα τουλάχιστον ακαδημαϊκό εξάμηνο. Πρόκειται για ερευνητική εργασία που διεξάγεται από τους φοιτητές μέσα στα πλαίσια της ερευνητικής δραστηριότητας Εργαστηρίων ή Φροντιστηρίων του Ιδρύματος ή άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Για τον καθορισμό του θέματος της Πτυχιακής Εργασίας ο φοιτητής αποτείνεται κατά προτεραιότητα σε εργαστήριο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία της ειδίκευσής του.

Ύστερα από σχετική συζήτηση του φοιτητή με μέλος ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του εργαστηρίου που θα είναι ο Επιβλέπων Καθηγητής, αποφασίζεται το αντικείμενο της Εργασίας. Το θέμα και η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή (μέλος της οποίας είναι και ο Επιβλέπων) της Πτυχιακής Εργασίας προτείνονται από τον Επιβλέποντα και από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου στο οποίο θα διεξαχθεί η Εργασία και τον φοιτητή/τρια και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τομέα, στον οποίο ανήκει το Εργαστήριο.

Μετά την εκπόνηση της μελέτης και την συλλογή των πρωτογενών δεδομένων, υπό την καθοδήγηση του Επιβλέποντος, ακολουθεί η συγγραφή της Πτυχιακής Εργασίας, βάσει συγκεκριμένων οδηγιών, η διόρθωσή της με βάση τις παρατηρήσεις του Επιβλέποντα, η κατάθεσή της στην Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, η παρουσίασή της σε ακροατήριο, η εξέταση και η αξιολόγηση (βαθμολόγηση) από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή (με άριστα το 10 και ελάχιστο προβιβάσιμο βαθμό το 5). Ο κανονισμός σπουδών ορίζει τα ανωτέρω ζητήματα που αφορούν στην Πτυχιακή Εργασία.

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών έχει 4μηνη διάρκεια, είναι υποχρεωτική και λαμβάνει 10 ECTS. Ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης (κατά το θέρος του 6ου και 8ου εξαμήνου σπουδών, με δυνατότητα ολοκλήρωσης και κατά ή μετά το 10ο   εξάμηνο σπουδών) υφίσταται ως ενδογενές συστατικό της εκπαίδευσης των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι να δοθεί στους φοιτητές του Τμήματος η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με την πραγματικότητα του εργασιακού χώρου και ταυτόχρονα το Τμήμα να διασυνδεθεί με φορείς, ιδρύματα, ινστιτούτα, εταιρείες και ιδιώτες επαγγελματίες του κλάδου. Έτσι, οι φοιτητές μέσω της πρακτικής άσκησης διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές σε αντικείμενα των σπουδών τους και αποκτούν την απαιτούμενη ευελιξία, που αξιώνουν οι νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Το Τμήμα επικαιροποιεί κάθε ακαδημαϊκή χρονιά τον σχετικό κατάλογο των θέσεων/ τόπων πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης, ενώ παράλληλα αξιολογεί την ποιότητα των πρακτικών  ασκήσεων  που  πραγματοποιήθηκαν  μέσα  από  τα  ημερολόγια  Πρακτικής Άσκησης. Αυτά αποτελούν τον μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας της σχετικής δραστηριότητας. Ο φοιτητής μπορεί να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, του Δημοσίου, Ευρύτερου Δημοσίου, ή Ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι επιβλέπεται από Γεωπόνο στο χώρο εργασίας του, ο οποίος να είναι υπό καθεστώς μόνιμης απασχόλησης στο φορέα εκπόνησης της Πρακτικής Άσκησης. Με αυτό τον τρόπο αποκτά εικόνα των διαφορετικών εργασιακών περιβαλλόντων και δυνατοτήτων μέσα στον (στενότερο ή ευρύτερο) γεωπονικό χώρο.

Η Πρακτική Άσκηση αποσκοπεί στην απόκτηση εμπειρίας από τους φοιτητές σε όλα τα πεδία που περιλαμβάνει και πραγματεύεται το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, στον φυσικό χώρο του κάθε πεδίου (εργαστήριο, δημόσια υπηρεσία, τεχνικό γραφείο, εταιρεία, φυτώριο, θερμοκήπιο,  αγρός,  γεωργικό  κατάστημα  κ.ά.).  Η  Πρακτική  Άσκηση μπορεί  να  γίνει  σε περισσότερους του ενός φορείς.

Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033175 - ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Χρηματοδοτήσεις για την  Πρακτική Άσκηση των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών», οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν την Πρακτική τους άσκηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‹‹Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία›› του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‹‹Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση››.

Ανά περιόδους, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκδίδει ανακοινώσεις για τις προσφερόμενες θέσεις ανά Τμήμα Σπουδών και εξάμηνο, τις προθεσμίες και τον τρόπο υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους φοιτητές καθώς και για τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://praktiki-espa.aua.gr/.

Προσοχή, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ είναι ανεξάρτητη και δεν συσχετίζεται με τις αντίστοιχες διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Γραμματείες των Τμημάτων για την εκτός ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση.

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ του ΓΠΑ βρίσκεται στο Υπόγειο του Κεντρικού Κτιρίου (Κτιρίου     Διοίκησης), δίπλα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 529 48 25   

E-mail: praktiki-espa@aua.gr

Ιστοσελίδα: http://praktiki-espa.aua.gr

Facebook: https://www.facebook.com/PraktikiEspaAua

Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματός μας για την Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας κος Παπλωματάς Επαμεινώνδας  (epaplom@aua.gr ).

Μεταπτυχιακές Σπουδές

ΠΜΣ 1: Αρχιτεκτονική Τοπίου

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Αρχιτεκτονική Τοπίου» (Master of Landscape Architecture) και είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (International Federation of Landscape Architects, I.F.L.A).

Διάρκεια σπουδών: 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 120

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 19 μαθημάτων, καθώς και την εκπόνηση μελετών και διπλωματικής εργασίας.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua.gr

ΠΜΣ 2: Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών & στην Αγρομετεωρολογία

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις «Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών και στην Αγρομετεωρολογία»  με τρεις Ειδικεύσεις:

Αειφορική Γεωργία και Πιστοποίηση

Βελτίωση Φυτών, Αγροβιοποικιλότητα και Φυτογενετικοί Πόροι

Αγρομετεωρολογία

Διάρκεια σπουδών: 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 65

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 6 μαθημάτων, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua.gr

ΠΜΣ 3: Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών & Ανθοκομικών Ειδών

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στους «Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών»  με τρεις Ειδικεύσεις:

Αμπελουργία, Δενδροκομία και Ελαιοκομία

Καλλιέργειες εκτός Εδάφους-Ιστοκαλλιέργεια, Υδροπονία, Φυτώρια

Ποιότητα - Μετασυλλεκτική Βιολογία και Τεχνολογία Καρπών, Λαχανικών και Ανθέων

Διάρκεια σπουδών: 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 90

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 8 μαθημάτων, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua.gr

ΠΜΣ 4: Ολοκληρωμένα Συστήματα Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα «Ολοκληρωμένα Συστήματα Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος», ενιαίο, χωρίς ειδικεύσεις, με δυνατότητα επιλογής εξειδίκευσης είτε στην Εφαρμοσμένη Φυτοπροστασία και Διαχείριση του Περιβάλλοντος είτε στη Βασική Έρευνα στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον

Διάρκεια σπουδών: 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 90

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 8 μαθημάτων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua.gr

ΔΠΜΣ 5 : Αμπελουργία- Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά

ΔΠΜΣ Αμπελουργία- Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α.

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Αμπελουργία- Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά». Οι πτυχιούχοι του Δ.Π.Μ.Σ. έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος του Οινολόγου, σύμφωνα με το ν. 1697/1987 (ΦΕΚ 57 Α).

Διάρκεια σπουδών: 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 90

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 10 μαθημάτων, την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, καθώς και πρακτική άσκηση.

Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος παρέχει το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://viticulture-oenology.chem.uoa.gr/

Πληροφορίες: Tηλ.: 2107274098, 2107274386, 210-5294523, email: secr@chem.uoa.gr, pmsefp@aua.gr

ΠΜΣ 6: Φυτό-Ριζόσφαιρα-Έδαφος: Η Ολοκληρωμένη διαχείριση της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών

Το εν λόγω Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στο γνωστικό πεδίο “Φυτό-Ριζόσφαιρα-Έδαφος: Η ολοκληρωμένη διαχείριση της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών”, ενιαίο χωρίς ειδικεύσεις.

Διάρκεια σπουδών: 2 ημερολογιακά έτη

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 120

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 11 μαθημάτων, σεμιναρίων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua

ΔΠΜΣ 7: Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία

ΔΠΜΣ 7: Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία σε συνεργασία με το ΕΑΠ: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις «Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία». Οι πτυχιούχοι του ΔΠΜΣ είναι ειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν όλες τις μορφές καλλιέργειών υπό Κάλυψη (θερμοκήπια, δικτυοκήπια, χαμηλή κάλυψη, σκιαζόμενες καλλιέργειες).

Διάρκεια σπουδών: 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 120

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση 8 μαθημάτων, την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, καθώς και πρακτική άσκηση.

Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος παρέχει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (https://www.eap.gr/education/postgraduate/biannual/crops-under-cover-hydroponics/)

Πληροφορίες: Tηλ. 2610-367312, email: kyk@eap.gr.

Παλαιότερα ΠΜΣ

Αρχιτεκτονική Τοπίου

 Το συγκεκριμένο ΠΜΣ "Αρχιτεκτονική Τοπίου" λειτούργησε μέχρι τις 31-12-2019, διάρκειας δύο (2) πλήρων ημερολογιακών ετών.

Αγρο-Βιοτεχνολογία Φυτών και Μικροοργανισμών Γεωργικής Σημασίας

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσε και λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: 'Αγρο−Βιοτεχνολογία Φυτών και Μικροοργανισμών Γεωργικής Σημασίας', σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 Α΄). Το συγκεκριμένο ΠΜΣ λειτούργησε μέχρι τις 31-12-2018, διάρκειας δύο (2) εξαμήνων.

Το ΠΜΣ απένεμε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην 'Αγρο−Βιοτεχνολογία Φυτών και Μικροοργανισμών Γεωργικής Σημασίας'.

Στο ΠΜΣ γίνονταν δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Διδακτορικές Σπουδές

Διδακτορικό Δίπλωμα

Ο Γ΄ κύκλος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) Διέπεται από τις διατάξεις των ν. 2083/92 (άρθρο 12, παράγραφος 5), ν. 3685/08 (άρθρο 9), ν. 4452/2017 (άρθρο 19, παρ. 4), ν. 4485/17 (άρθρο 88, περ. α’), ν. 4559/18 (άρθρο 60), και της απόφασης αριθμ. 4392 (συνεδρία 555/22.04.2019 της Συγκλήτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) περί Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-5294523, email: pmsefp@aua.gr

Erasmus +

Προγράμματα Ανταλλαγής Φοιτητών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού, μεταξύ των οποίων επικρατέστερο είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/ ΚΑ1:Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα ERASMUS+.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με ΑΕΙ που εδρεύουν στις χώρες του Προγράμματος, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος εδώ.

Μέσω των διμερών αυτών συμφωνιών, γίνονται ετησίως ανταλλαγές φοιτητών με σκοπό τις σπουδές και προσωπικού με σκοπό τη διδασκαλία. Για την διευκόλυνση των ανταλλαγών, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προσφέρουν μαθήματα στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για τους φοιτητές ERASMUS που έρχονται από το εξωτερικό. Ο κατάλογος των μαθημάτων αυτών επικαιροποιείται τακτικά και είναι διαθέσιμος εδώ.

Το Πρόγραμμα ERASMUS+ επιχορηγεί επίσης ανταλλαγές φοιτητών για πρακτική εξάσκηση και προσωπικού για επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού. Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετέχουν ενεργά και στις δράσεις αυτές.

Αρμόδια εκπρόσωπος για τα θέματα ERASMUS+ για το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής είναι η Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Μπεμπέλη (bebeli@aua.gr) και αναπληρωτής εκπρόσωπος ο Καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς (epaplom@aua.gr).

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις ευκαιρίες του Προγράμματος και τη διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Για μαθητές

Επαγγελματικές Προοπτικές

Ως απόφοιτος του Τμήματος μπορείς να στελεχώσεις Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΘΙΑΓΕ, ΜΦΙ, ΕΦΕΤ, κα), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Περιφέρειες, κα), Τράπεζες, Σχολεία, καθώς και ιδιωτικούς φορείς:

  • ως σύμβουλος στην παραγωγική διαδικασία ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων (Ιδιωτικός φορέας),
  • σε εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά προϊόντα),
  • σε χώρους γεωργικών εφοδίων (καταστήματα εμπορίας),
  • σε Συνεταιρισμούς,
  • ως σύμβουλοι σε ομάδες παραγωγών,
  • σε εταιρείες εκτέλεσης πειραμάτων αξιολόγησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασματικών προϊόντων ή ειδικών προϊόντων θρέψης καθώς και πολλαπλασιαστικού υλικού εφαρμόζοντας ορθές επιστημονικές πρακτικές (GEP-Good Experimental Practices / GLP-Good Laboratory Practices),
  • σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογική Γεωργία) και
  • σε ερευνητικά ιδρύματα.

Με την εγγραφή σου στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αποκτάς την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου και μπορείς να ανοίξεις κατάστημα εμπορίας σπόρων και φυτικού υλικού, εταιρεία εμπορίας και πώλησης Γεωργικών Φαρμάκων και άλλων γεωργικών ειδών).

Συχνές Ερωτήσεις

1) Τι πτυχίο παίρνω τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Τμήμα ΕΦΠ;

Παίρνεις πτυχίο Γεωπόνου.

2) Πώς εξειδικεύονται οι σπουδές μου;

Αντικείμενο του Τμήματος ΕΦΠ είναι η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στην αειφορική και ολοκληρωμένη διαχείριση που συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και η διεξαγωγή έρευνας για την ανάπτυξη σύγχρονης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας που αφορά κυρίως τα φυτά, τα έντομα και τους μικροοργανισμούς. Στόχος του Τμήματος ΕΦΠ είναι να σου παρέχει υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης, ώστε να ανταπεξέλθεις με επιτυχία ως αυριανός επιστήμονας στις σύγχρονες απαιτήσεις της Ελληνικής γεωργίας και της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Τμήμα ΕΦΠ σου παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε θέματα:

α) Καρποφόρων Δέντρων και Αμπέλου (αμπελογραφία, αμπελοκομία, δενδροκομία, τεχνικές καλλιέργειας, φυσιολογία   θρέψης, φυτοπροστασία, κα),

β) Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (αροτραίες καλλιέργειες, βιομηχανικά, ενεργειακά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φυσιολογία θρέψης, φυτοπροστασία, αξιολόγηση γενετικού υλικού, βιολογική γεωργία, βιολογία και καταπολέμηση ζιζανίων, κα),

γ) Κηπευτικών και Ανθοκομικών Καλλιεργειών (λαχανοκομικά, λαχανευόμενα και ανθοκομικά είδη, τεχνικές καλλιέργειας, υδροπονικές καλλιέργειες, φυσιολογία ανάπτυξης και παραγωγής, κα),

δ) Αρχιτεκτονικής του Τοπίου (καλλιέργεια και διαχείριση χλοταπήτων, μελέτες εγκατάστασης πρασίνου, σχεδιασμός γεωργικού, δασικού, αστικού τοπίου, κα),

ε) Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού (αξιοποίηση και διαχείριση φυτογενετικών πόρων, ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων γενετικής βελτίωσης φυτών, δημιουργία και ταυτοποίηση ποικιλιών με νέες μοριακές και βιοτεχνολογικές μεθόδους, κυτταρογενετική και μοριακή γενετική μηχανική, ανάπτυξη και εφαρμογή νέων πειραματικών μεθόδων),

στ) Μελέτης και Αντιμετώπισης Ζωικών Εχθρών και Ασθενειών των Φυτών (βιολογία, οικολογία επιδημιολογία, διάγνωση και αντιμετώπιση φυτοπαρασίτων, γεωργική φαρμακολογία, χημική, βιολογική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση φυτοπαρασίτων, κα),

ζ) Μελέτης παραγωγικών εντόμων (Σηροτροφία-Μελισσοκομία) καθώς και μελέτης σχετικής με την χρήση των εντόμων αυτών στην ανθρώπινη διατροφή και την Ιατρική.

η) Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος (οικοτοξικολογία, οικοφυσιολογία, επιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποσοτική οικολογία, κ.α.),

θ) Μικροβιολογίας (Γενικής, Γεωργικής και Περιβαλλοντικής) και ειδικότερα βιοποικιλότητας, ταξινομικής, φυλογενετικής, οικολογίας, μορφολογίας και φυσιολογίας μικροοργανισμών, των αλληλεπιδράσεων τους με φυτά και ζώα, όπως και με αντικείμενα βιοχημείας, μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας μικροοργανισμών και της αξιοποίησης τους μέσω της ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών (π.χ. καλλιέργεια μανιταριών, παραγωγή μικροβιακών εμβολίων και εδώδιμης μικροβιακής βιομάζας, ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργικών και αγροβιομηχανικών αποβλήτων).

Οι επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος ΕΦΠ συνδέονται με τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας και στοχεύουν στην αναζήτηση νέας γνώσης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την αύξηση της φυτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων φυτικών προϊόντων μέσω της γενετικής βελτίωσης, της ορθολογικής θρέψης των φυτών, της προστασίας από εχθρούς και ασθένειες με τη χρήση ορθής γεωργικής πρακτικής, της μελέτης και της αξιοποίησης μικροοργανισμών, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και την ορθή άσκηση της μελισσοκομίας και σηροτροφίας για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Τα 16 Εργαστήρια που απαρτίζουν το Τμήμα ΕΦΠ έχουν ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε όλους τους επιστημονικούς τομείς ενδιαφέροντος του Τμήματος είτε αυτόνομα είτε σε άμεση συνεργασία μεταξύ τους καθώς και με Εργαστήρια άλλων Τμημάτων του ΓΠΑ ή άλλων ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής.

3) Τι θα κάνω στα εργαστήρια του Τμήματος:

Στα 16 εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Τμήματός μας, αποκτάς πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες που συμπληρώνουν την θεωρητική διδασκαλία. Οι εργαστηριακές ασκήσεις αφορούν στην εκμάθηση διαφόρων εργαστηριακών τεχνικών, αναλύσεων και μεθοδολογιών, στην πρακτική εφαρμογή των καλλιεργητικών και μελισσοκομικών και σηροτροφικών τεχνικών, των συστημάτων προστασίας των φυτών από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια, στην εξοικείωση με τη χρήση μικροσκοπίου και την προετοιμασία-παρατήρηση παρασκευασμάτων, καθώς επίσης και των συστημάτων διαχείρισης-διατήρησης βιολογικών πόρων, προστασίας ή/και αναβάθμισης του περιβάλλοντος και του αστικού τοπίου.

4) Πώς μπορώ να γίνω φοιτητής στο Τμήμα ΕΦΠ;

Μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων και 2 διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Από το 2ο επιστημονικό πεδίο «Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών»,

Από το 3ο επιστημονικό πεδίο «Σπουδών Υγείας και Ζωής»,

5) Πόσο διαρκούν οι σπουδές στο ΓΠΑ;

Οι σπουδές στο ΓΠΑ διαρκούν 10 εξάμηνα (5 έτη) .

Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα και τις εργαστηριακές ασκήσεις, η φοίτηση περιλαμβάνει και τετράμηνη πρακτική άσκηση, που γίνεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες μετά το 6ο εξάμηνο. Το τελευταίο εξάμηνο κάνεις την πτυχιακή σου μελέτη.

Τόσο η πρακτική άσκηση, όσο και η πτυχιακή μελέτη είναι υποχρεωτικές για να πάρεις το πτυχίο σου.

6) Τι είναι η πτυχιακή μελέτη;

Η πτυχιακή μελέτη σου δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσεις το αντικείμενο των σπουδών σου με ένα πιο ενεργητικό τρόπο: διαλέγεις, στο πλαίσιο των σπουδών σου, το επιστημονικό πεδίο που σ’ ενδιαφέρει περισσότερο και σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή ασχολείσαι με ένα ερευνητικό ερώτημα ή ένα πρακτικό πρόβλημα.

Η πτυχιακή μελέτη μπορεί να είναι πειραματική (να βασίζεται δηλ. στα αποτελέσματα πειράματος), ή σε ειδικές μόνο περιπτώσεις βιβλιογραφική (δηλ. να αφορά στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με ένα θέμα). Εκτός από τη γνώση που αποκομίζεις, σου δίνει τη δυνατότητα να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να δίνεις λύσεις. Μαθαίνεις πως και από που μπορείς να αντλείς τις  σωστές πληροφορίες και πώς να ενημερώνεσαι για το αντικείμενο σου. Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές σου και να επικοινωνείς τα αποτελέσματα της εργασίας σου. Εξελίσσεσαι επομένως και ωριμάζεις επιστημονικά.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σου, παρουσιάζεις τα συμπεράσματά της και βαθμολογείσαι ανάλογα.

7) Τι είναι η πρακτική άσκηση;

Σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι η απόκτηση εμπειρίας στο αντικείμενο των σπουδών σου και η επαφή με την πράξη.

Μπορεί να γίνει σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς στην Ελλάδα, ή ακόμη και στα Εργαστήρια του Τμήματος.  Μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως Δια Βίου Μάθηση/Erasmus σου δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση σε χώρες του εξωτερικού.

Η συνολική διάρκειά της είναι 4 μήνες και μπορεί να γίνει διακεκομμένα, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά το 6ο εξάμηνο σπουδών, έτσι ώστε να έχεις ήδη μια πληρέστερη εικόνα και γνώση του αντικειμένου που σπουδάζεις.

8) Μπορώ να ακολουθήσω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) διαφορετικού τμήματος του ΓΠΑ ή άλλου εκπαιδευτικού ιδρύματος εκτός ΓΠΑ;

Ως πτυχιούχος ενός Τμήματος ΓΠΑ μπορείς να ακολουθήσεις όποιο ΠΜΣ επιθυμείς οποιουδήποτε Τμήματος ΓΠΑ ή όποιου άλλου εκπαιδευτικού Ιδρύματος εκτός του ΓΠΑ που δέχεται απόφοιτους Θετικών Επιστημών. Ενδεχομένως, εάν το αντικείμενο του Πτυχίου δεν είναι αντίστοιχο με εκείνο του ΠΜΣ που επιλέγεται, οι φοιτητές να υποχρεωθούν στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μαθημάτων που ορίζονται από την εκάστοτε Συντονιστική Επιτροπή κάθε ΠΜΣ, ώστε τελικά να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο