ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Αγροτικής
Οικονομίας & Ανάπτυξης

Η κα Ευρυδίκη Σπυροπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α. Στελεχώνει το Γεωργικό Μουσείο του Γ.Π.Α. από το 2006 κι έχει την ευθύνη των συλλογών του καθώς και των ποικίλων δράσεων που υλοποιεί το Μουσείο.

Είναι υπεύθυνη για την ανάρτηση των προσφερόμενων συγγραμμάτων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης τόσο στο σύστημα estudent του Γ.Π.Α. όσο και στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ. Επικουρεί γενικότερα στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος.

- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στη Διαχείριση Αποβλήτων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

- Πτυχίο στη Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η κα Αλεξία Γιαννουζάκου είναι μέλος του Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Έλαβε το πτυχίο του Γεωπόνου-Γεωργοοικονομολόγου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύθηκε με τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στην Τοπική Ανάπτυξη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων έχει αποτελέσει, από το 1995, συνεργάτιδα της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην ενισχυτική κοινωνικοοικονομική δράση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και στην θέση των τοπικών προϊόντων και ειδικά των τροφίμων στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η Ιωάννα Σκαλτσά είναι Γεωπόνος, υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος ΑΟΑ, με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου από το Sheffield University της Μ. Βρετανίας και πτυχίο Γεωπόνου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑ.ΤΕ.Σ.) και πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, το Life Coaching και το Mentoring από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το διάστημα 1998-2018 συντόνισε την ίδρυση των συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων/Δομών του ΓΠΑ: «Γραφείο Διασύνδεσης, (ΓΔ), «Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ)», «Υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από το ΓΔ του ΓΠΑ», τα οποία και υποστήριξε ως Υπεύθυνη Λειτουργίας και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας.

Από το 2018 ανήκει στο ερευνητικό και διδακτικό δυναμικό του εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών, Αγροτικών Συστημάτων & Αγροτικής Κοινωνιολογίας, στο οποίο πραγματοποιεί και την επιστημονική της έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του σύγχρονου επαγγελματία Γεωπόνου, τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους διδασκαλίας και την υπαίθρια εκπαίδευση.

Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στην εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική φοιτητών και νέων αποφοίτων Γεωπόνων, καθώς και στην πραγματοποίηση σεμιναρίων ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και σύνδεσης με τη φύση, μέσα από βιωματικές και συμμετοχικές διαδικασίες εντός και εκτός της αίθουσας (υπαίθρια εκπαίδευση).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη/ενδυνάμωση των δεξιοτήτων (competences) του προφίλ του σύγχρονου Γεωπόνου ως παράγοντα αλλαγής και την αξία της σύνδεσής του με τη φύση (nature connectedness), στη Μετασχηματιστική μάθηση (transformative learning), στη χρήση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων με έμφαση στη βιωματική μέθοδο, καθώς και στο ρόλο της υπαίθριας εκπαίδευσης (outdoor education) ως διδακτική τεχνική.

Ο Δ. Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου και Ιστορία της Γεωπονικής Επιστήμης και είναι Υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, από το 2008 διδάσκει το μάθημα «Ελληνικό Κράτος και Κοινωνία τον 19ο και 20ο αιώνα» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία της γεωργίας, καθώς και η πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση του νεοελληνικού κράτους και του αγροτικού χώρου τον 19ο και 20ο αιώνα. Επίσης, η διαμόρφωση και εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ελίτ τον 19ο και 20ο αιώνα. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία της γεωργίας, καθώς και η πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση του νεοελληνικού κράτους και του αγροτικού χώρου τον 19ο και 20ο αιώνα. Επίσης, η διαμόρφωση και εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ελίτ τον 19ο και 20ο αιώνα.

Η κα Ε. Οικονομοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Science) στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει ως συνεργάτιδα σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, που έχουν εκπονηθεί στο Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομικής Ανάπτυξης, με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Σ. Ευστράτογλου. Επίσης συμμετέχει στο εκπαιδευτικό έργο του Εργαστηρίου με την υποστήριξη των εργαστηριακών ασκήσεων και των εργασιών των φοιτητών.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Νέλλας ανήκει στο Ειδικό Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Επιχειρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος D.S.P.U (Diplôme Spécialisation Post-Universitaire) του Ινστιτούτου Αγρονομικών Μεσογειακών Σπουδών Monpellier (I.A.M.M.) στην Αγροτική Οικονομία και Οικονομική Ανάπτυξη και Διπλώματος Μεταπτυχιακής Εξειδίκευσης στην Γεωργική Στατιστική και Πληροφορική. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών., έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με τη χρήση Η/Υ σε προγράμματα μεταπτυχιακής κατάρτισης και σε Ιδιωτικά Τεχνικά Εκπαιδευτήρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο και την Οργάνωση και Διαχείριση των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στη στατιστική ανάλυση γεωργοοικονομικών δεδομένων με χρήση Η/Υ και στη δημιουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Από το 2002 διδάσκει τις εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος, του 9ου εξαμήνου του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, “Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης” που σχετίζονται με την Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του πακέτου SPSS/PC για Windows.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο και την Οργάνωση και Διαχείριση των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στη στατιστική ανάλυση γεωργοοικονομικών δεδομένων με χρήση Η/Υ και στη δημιουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Ο κ. Αθανάσιος Μακράνδρου είναι μέλος του Εργαστηριακού του Διδακτικού Προσωπικού στο Εργαστήριο Πληροφορικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1982. Πτυχιούχος του μεταπτυχιακού τμήματος Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Έρευνας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1985. Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2006, με διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου με τίτλο «Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πλαισίου Οργάνωσης και Διαχείρισης Εκδοχών Βάσεων Γνώσης». Αναλυτής Προγραμματιστής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1985 και μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π) του ίδιου Πανεπιστημίου στο Εργαστήριο Πληροφορικής, από το 2000. Διδασκαλία μαθημάτων πληροφορικής στους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε θέματα προγραμματισμού Η/Υ (Pascal, Visual Basic, Visual C++, Java) και Βάσεων Δεδομένων (SQL και MSAccess). Ερευνητικό έργο στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Βάσεων Γνώσης, των Εμπείρων Συστημάτων, της υλοποίησης και χρήσης Οντολογιών και των Ψηφιακών Αποθετηρίων, με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Σχεδιασμός και υλοποίηση διοικητικών εφαρμογών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε περιβάλλοντα βάσεων δεδομένων (Ingres, Oracle, PostgreSQL και MySQL). Ανάπτυξη web-based εφαρμογών με τη χρήση τεχνολογιών J2EE (java, servlets, jsp κλπ.) και php. Βασικός συντάκτης ή μέλος της ομάδας σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών για προγράμματα Πληροφορικής του 3ου ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετοχή στις ομάδες υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος: Ανάλυση συστημάτων, σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων βάσεων δεδομένων, πληροφοριακά συστήματα και πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης γνώσης, μορφές αναπαράστασης γνώσης και ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Α.Ο.Α. είναι το μοναδικό Τμήμα με σκοπό την εκπαίδευση γεωπόνων - γεωργοοικονομολόγων ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας, φιλόδοξης αλλά και δύσκολης εποχής για την ελληνική γεωργία.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο