ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Αγροτικής
Οικονομίας & Ανάπτυξης

Ποσοτικές Μέθοδοι

Περιεχόμενο Μαθήματος

Γραμμικά Υποδείγματα και Άλγεβρα Πινάκων με εφαρμογές σε προβλήματα Ανάλυσης Εισροών-Εκροών και Αλυσίδων Markov. Δομή προβλημάτων βελτιστοποίησης, συνθήκες ύπαρξης λύσης, ολικής λύσης, μοναδικής λύσης, κλπ. Μέθοδος Lagrange, και εφαρμογές στη θεωρία παραγωγής και ζητήσεως. Η περίπτωση του Γραμμικού προγραμματισμού, Αλγόριθμος Simplex, Μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων Μεγιστοποίησης και Ελαχιστοποίησης.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές μαθηματικές γνώσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική ανάλυση και στην γεωργική οικονομική και οι οποίες δεν διδάσκονται στα μαθήματα γενικών Μαθηματικών των δύο πρώτων εξαμήνων. Οι φοιτητές θα δουν και θα μάθουν εφαρμογές αυτών των μεθόδων τόσο στην διατύπωση και την διερεύνηση της θεωρίας, όσο και στην επίλυση συγκεκριμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ή τη χάραξη πολιτικής. Οι φοιτητές θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα των προηγούμενων μαθηματικών γνώσεων που απέκτησαν και τις οποίες θα ασκήσουν πάλι, και θα μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν ποιες είναι οι συγκεκριμένες μαθηματικές μέθοδοι που διδάσκονται στο μάθημα αυτό και ενδείκνυνται προς επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Θα ασκηθούν στη σωστή εφαρμογή τους, βοηθούμενοι με ασκήσεις και παραδείγματα.

Οι εφαρμογές αυτών των μαθηματικών μεθόδων αναμένεται να:

•             βελτιώσουν την αντίληψή του φοιτητή/τριας πάνω σε θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα αλλά και την κρίση τους για την επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης με εφαρμογές ειδικά στην γεωργική οικονομική.

•             είναι σε θέση να κοινοποιούν πληροφορίες, αποτελέσματα και λύσεις με βάση την εφαρμογή κατάλληλων μαθηματικών μεθόδων βελτιστοποίησης (προβλήματα μεγιστοποίησης/ελαχιστοποίησης) τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό.

•             Επιπλέον, να αποκτήσουν απαραίτητες γνώσεις υποδομής στην μαθηματική βελτιστοποίηση που αναμφίβολα θα χρειαστούν σε όσους αποφασίσουν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές και έρευνα.

Βιβλιογραφία

Προτεινόμενη βιβλιογραφία: Κουτρουμανίδης, Θ., Ζαφειρίου, Ε. και Μαλέσιος, Χ. (2016). Εφαρμοσμένα μαθηματικά στη γεωπονική επιστήμη. Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη. Chiang, Α. and Wainwright, Κ. (2009). Μαθηματικές μέθοδοι οικονομικής ανάλυσης. Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα. Μάνος Β. (2009). Μέθοδοι ποσοτικής ανάλυσης. Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη.

Διδάσκοντες

2105294888
stefanos@aua.gr
Αντίθετα με αυτό που θεωρεί η πλειοψηφία, το Lorem Ipsum δεν είναι απλά ένα […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Α.Ο.Α. είναι το μοναδικό Τμήμα με σκοπό την εκπαίδευση γεωπόνων - γεωργοοικονομολόγων ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας, φιλόδοξης αλλά και δύσκολης εποχής για την ελληνική γεωργία.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο