ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Αγροτικής
Οικονομίας & Ανάπτυξης

Λαχανοκομία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. ΘΕΩΡΙΑ
• Αντικείμενο λαχανοκομίας, ποιότητα και διατροφική αξία κηπευτικών, υφιστάμενη κατάσταση, εμπορία και προοπτικές καλλιέργειας κηπευτικών, ταξινόμηση κηπευτικών.
• Επίδραση ριζικού και εναέριου περιβάλλοντος στις καλλιέργειες κηπευτικών. Αλληλεπίδραση εδάφους και παραγωγής κηπευτικών. Υποστρώματα καλλιέργειας κηπευτικών για φυτώρια και εκτός εδάφους παραγωγή. Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας, θερμοκρασίας, υγρασίας αέρα και μετεωρολογικών φαινομένων.
• Τεχνικές υπαίθριας καλλιέργειας κηπευτικών. Συμβατική υπαίθρια καλλιέργεια, καλλιέργεια με εδαφοκάλυψη, χαμηλή κάλυψη, σκίαση, βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών, υπαίθρια καλλιέργεια σε ερασιτεχνικούς λαχανόκηπους.
• Καλλιέργεια κηπευτικών στο θερμοκήπιο. Σκοπιμότητα, υφιστάμενη κατάσταση, τύποι, κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμός θερμοκηπίων). Δικτυοκήπια. Υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών.
• Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών. Εγγενής – αγενής πολλαπλασιασμός. Πολλαπλασιαστικό υλικό κηπευτικών. Φυτώρια κηπευτικών. Εμβολιασμός κηπευτικών. Απευθείας σπορά ή μεταφύτευση κηπευτικών.
• Άρδευση και θρέψη-λίπανση κηπευτικών καλλιεργειών. Μέθοδοι, συχνότητα και διάρκεια άρδευσης. Ποιότητα νερού. Θρεπτικές ανάγκες και διάγνωση διαταραχών θρέψης στα κηπευτικά. Αζωτούχος λίπανση, περιεκτικότητα νιτρικών στα κηπευτικά και νιτρορύπανση. Βασική λίπανση και υδρολίπανση.
• Λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες κηπευτικών. Έλεγχος ζιζανίων και φυτοπροστασία, έλεγχος κλίματος στις κηπευτικές καλλιέργειες θερμοκηπίου, εφαρμογή φυτορυθμιστικών ουσιών στα κηπευτικά. Κλάδεμα – Υποστύλωση κηπευτικών. Υποβοήθηση καρπόδεσης στις καλλιέργειες θερμοκηπίου.
• Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών. Διαλογή συσκευασία, αποθήκευση συντήρηση και διακίνηση κηπευτικών στην αγορά.
• Καλλιέργεια καρποδοτικών λαχανικών με έμφαση σε τομάτα, αγγούρι και καρπούζι
• Καλλιέργεια ριζωδών κηπευτικών με έμφαση σε πατάτα, καρότο και κρεμμύδι
• Καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών με έμφαση σε μαρούλι, λάχανο και σπανάκι
• Καλλιέργεια πολυετών κηπευτικών (σπαράγγι – αγκινάρα).
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
• Αναγνώριση κηπευτικών φυτών και σπόρων
• Βλαστικότητα σπόρων κηπευτικών
• Τρόποι και μέσα σποράς κηπευτικών στα φυτώρια
• Μεταφύτευση κηπευτικών
• Υποστρώματα σποράς και καλλιέργειας κηπευτικών
• Εμβολιασμός κηπευτικών
• Συστήματα υδροπονικών καλλιεργειών
• Θρεπτικά διαλύματα για υδροπονικές καλλιέργειες
• Κλάδεμα –υποστύλωση τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς
• Κλάδεμα – υποστύλωση κολοκυνθωδών

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα από την διδασκαλία του μαθήματος ‘Λαχανοκομία’ περιλαμβάνουν την εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής κηπευτικών στην ύπαιθρο και υπό κάλυψη, την διατροφική αξία των κηπευτικών, την οικονομικότητα της καλλιέργειας, την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυνατότητες μείωσης των εισαγωγών και αύξησης των εξαγωγών, τις τεχνικές της καλλιέργειας κηπευτικών με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς των κηπευτικών. Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, τις απαιτήσεις για πιστοποίηση, καθώς και τις απαιτήσεις για βιωσιμότητα και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Λαχανοκομίας. Στους μαθησιακούς στόχους περιλαμβάνονται:

  • η οριζόντια μελέτη όλων των προαναφερόμενων διδακτικών αντικειμένων (γενικό μέρος μαθήματος)
  • η εστιασμένη (κάθετη) μελέτη των τεχνικών παραγωγής και διακίνησης ορισμένων αντιπροσωπευτικών ειδών κηπευτικών στην αγορά, όπως π.χ. καρποδοτικά, φυλλώδη, ριζοκονδυλώδη, πολυετή, κ.λπ (ειδικό μέρος μαθήματος).

Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος ο φοιτητής θα γνωρίζει ποια καλλιεργούμενα φυτά είναι κηπευτικά, ποια είναι η διατροφική τους αξία, ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική λαχανοκομία (όσον αφορά εκτάσεις, παραγωγικότητα, εισαγωγές & εξαγωγές, οικονομικότητα καλλιέργειας), ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες εγκατάστασης και παραγωγής κηπευτικών (φυτώρια, τεχνικές πρωίμισης, θερμοκήπια, υδροπονική καλλιέργεια) και ποιες μεταχειρίσεις υφίστανται τα κηπευτικά μετά την συγκομιδή τους, συμπεριλαμβανόμενης και της διακίνησής τους στην αγορά. Με βάση το παραπάνω υπόβαθρο γνώσεων, ο φοιτητής που θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την φοίτησή του στο μάθημα θα είναι σε θέση να συντάξει μία τεχνική μελέτη για καλλιέργεια κηπευτικών, να καλλιεργήσει ο ίδιος κάποιο κηπευτικό ως παραγωγός, να παρέχει συμβουλές σε παραγωγούς για την καλλιέργεια κηπευτικών, να εργασθεί σε πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικών κηπευτικών καθώς και κηπευτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και να απασχοληθεί σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα κηπευτικά.

Βιβλιογραφία

1. Σάββας, Δ., 2016. Γενική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Πεδίο.
2. Ολύμπιος, Χ., 2015. Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Υπαίθριων Κηπευτικών. Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη, Αθήνα.
3. Χα, Ι.Α., Πετρόπουλος, Σ., 2014. Γενική Λαχανοκομία και Υπαίθρια Καλλιέργεια Κηπευτικών. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος.
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Scientia Horticulturae
Journal of Horticultural Science and Biotechnology
European Journal of Horticultural Science
Journal of the American Society for Horticultural Science

Διδάσκοντες

2105294888
stefanos@aua.gr
Αντίθετα με αυτό που θεωρεί η πλειοψηφία, το Lorem Ipsum δεν είναι απλά ένα […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Α.Ο.Α. είναι το μοναδικό Τμήμα με σκοπό την εκπαίδευση γεωπόνων - γεωργοοικονομολόγων ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας, φιλόδοξης αλλά και δύσκολης εποχής για την ελληνική γεωργία.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο