Το Τμήμα μας
Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΑΟΑ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) ιδρύθηκε το 1989 ως Τμήμα Γεωργικής Οικονομίας και αργότερα μετονομάστηκε σε Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΦΕΚ 304/31-12-99 τΑ’). Με το Π.Δ.80/27/05/2013, και την κατάργηση του Γενικού Τμήματος, το Εργαστήριο Πληροφορικής εντάχθηκε ως ξεχωριστό Εργαστήριο στα έξι υπάρχοντα Εργαστήρια του Τμήματος. Το Τμήμα ανήκει πλέον στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών που ιδρύθηκε με το Νόμο 4589/2019.
Αποστολή του Τμήματος είναι η προαγωγή της γνώσης και η κατάρτιση επιστημόνων εξειδικευμένων στην έρευνα και επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την οικονομική, επιχειρησιακή, τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης. Στην κουλτούρα του Τμήματος εντάσσεται η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητές, ώστε να αποκτούν στέρεη επιστημονική βάση και ουσιαστική ερευνητική αλλά και πρακτική εμπειρία στις προαναφερθείσες επιμέρους περιοχές της Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σε ετήσια βάση, το Τμήμα υποδέχεται περίπου 70 προπτυχιακούς και 50 μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι ακολουθούν σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
Συνδυάζοντας την εμπειρία των μελών του και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις, το πιστοποιημένο (Νοέμβριο 2022) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει καταρτιστεί, αξιολογείται και επικαιροποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει αφενός την εμπέδωση γνώσεων υποβάθρου για τη λειτουργία της οικονομίας (με έμφαση στην αγροτική οικονομία) και αφετέρου την εμβάθυνση σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, η πληροφορική και ανάλυση δεδομένων, η αγροτική συμβουλευτική και αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, η περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, τα οικονομικά του περιβάλλοντος, η αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική κ.λπ. σε συνάρτηση με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τάσεις και ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Με το πέρας των σπουδών τους από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, οι απόφοιτοι έχουν γνώση και κατανόηση θεμάτων στα συναφή γνωστικά πεδία η οποία υποστηρίζεται από έγκυρα επιστημονικά εγχειρίδια και περιλαμβάνει απόψεις όπως προκύπτουν από τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο. Οι απόφοιτοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τη γνώση και την κατανόηση που απέκτησαν με τρόπο που δείχνει επαγγελματική προσέγγιση της εργασίας τους και διαθέτουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων στα πλαίσια των γνωστικών πεδίων της Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης, έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν και να ερμηνεύουν στοιχεία για να διαμορφώνουν κρίσεις που περιλαμβάνουν προβληματισμό σε συναφή κοινωνικά, επιστημονικά ή ηθικά ζητήματα αλλά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Τέλος οι απόφοιτοι είναι σε θέση να κοινοποιούν πληροφορίες, ιδέες και προβλήματα τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό και έχουν αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, που τους χρειάζονται για να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
Το ερευνητικό δυναμικό του τμήματος έχει σημαντικό δημοσιευμένο έργο σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με συναφή τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το τμήμα κατατάσσεται από ερευνητικής απόψεως στο 25% των καλύτερων τμημάτων στο γνωστικό πεδίο διεθνώς (55η θέση παγκοσμίως τον Νοέμβριο του 2022 - Economics rankings: Agricultural Economics Departments | IDEAS/RePEc) ενώ κατέχει αντιστοίχως υψηλή θέση στην κατάταξη των οικονομικών τμημάτων στην Ελλάδα (14η θέση τον Νοέμβριο του 2022 - Economic rankings: Economics Departments | IDEAS/RePEc).
Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και γενικά του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος, μελετώνται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τα οικονομικά των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος, τους μακρο-οικονομικούς δείκτες, την παραγωγικότητα του γεωργικού τομέα στο σύνολό του αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους του, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές τεχνολογίες, τη συμπεριφορά καταναλωτή, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την αγροτική πολιτική, την ανάπτυξη της υπαίθρου κ.ά. Η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (π.χ. ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τον παραγωγικό τομέα, οι διδάσκοντες του Τμήματος, με την επιστημονική γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν, υπηρετούν συχνά ως σύμβουλοι ή μελετητές σε αναπτυξιακά προγράμματα φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα. Σημαντική, επίσης, είναι η συμμετοχή και συμβολή των μελών ΔΕΠ του Τμήματος ως ομιλητές ή συντονιστές σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιούνται από φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης των γεωργών, δημοσίων και ιδιωτικών εταιρειών του πρωτογενούς τομέα, καθώς και νέων επιστημόνων.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας οργανώνονται τακτικά εκπαιδευτικές εκδρομές που φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή με τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν ερεθίσματα για τη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Σε πολλές περιπτώσεις οι επαφές αυτές γίνονται αφορμή για την εξέταση συγκεκριμένων προβλημάτων, σε άμεση επαφή και συνέργεια με τους Υπευθύνους Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών και Βιομηχανιών Τροφίμων.
Διοίκηση
Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ανήκει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ανώτατο όργανο διοίκησης του Τμήματος είναι η Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος, καθώς και εκπρόσωποι όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών.
Πρόεδρος: Ρεζίτης Αντώνιος - Καθηγητής
Τηλέφωνο: 210 529 4735
Email: arezitis@aua.gr
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Καρανικόλας Παύλος - Αναπληρωτής Καθηγητής
Τηλέφωνο: 210 529 4785
Email: pkaranik@aua.gr
Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος: Αδριανή Ψαθοπούλου – Διοικητικό Προσωπικό
Τηλέφωνο,: 210 529 4742
Email: saoa@aua.gr
Υπεύθυνος Φοιτητικών Θεμάτων: Σωτήριος Νταλαγιώργος– Διοικητικό Προσωπικό
Τηλέφωνο: 210 529 4741
Email: skn@aua.gr
Υπεύθυνη Συγγραμμάτων: Ευρυδίκη Σπυροπούλου – Ε.Τ.Ε.Π.
Τηλέφωνο: 210 529 4956
Email: evrydiki@aua.gr
Διασφάλιση Ποιότητας
Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΑΟΑ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ως αποστολή την κατάρτιση επιστημόνων ειδικευμένων στην έρευνα και στην επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και των απαιτήσεων προσαρμογής του αγρο‐διατροφικού συστήματος της χώρας στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος ΑΟΑ χαράσσεται με γνώμονα την αποστολή του και τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στους αποφοίτους και ευθυγραμμίζεται με την Πολιτική Διασφάλισης της Ποιότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την διαρκή διασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και ιδιαίτερα εκείνου του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε συμμόρφωση με τις Αρχές και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Οι Διαδικασίες Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος συντονίζονται από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όλες οι μελέτες και οι αξιολογήσεις, συζητούνται στη Συνέλευση του Τμήματος, η οποία λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν σε δράσεις για τη συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση του παραγόμενου έργου.
Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος αποτελείται από τους/τις:
- Ζωγραφάκη Σταύρο, Καθηγητή Γ.Π.Α.
- Κουτσούρη Αλέξανδρο, Καθηγητή Γ.Π.Α.
- Κωστοπούλου Κωνσταντίνα, Καθηγήτρια Γ.Π.Α.
- Γεωργακόπουλο Γεώργιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γ.Π.Α.
- Δριχούτη Ανδρέα, Αναπληρωτή Καθηγητή Γ.Π.Α. και Συντονιστής της ΟΜ.Ε.Α.
- Καρανικόλα Παύλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γ.Π.Α.
- Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνο, Επίκουρο Καθηγητή Γ.Π.Α.
Γεωργικό Μουσείο
Το Γεωργικό Μουσείο καταλαμβάνει μία έκταση 2000 τ.μ. και απλώνεται στους δύο ορόφους του αναπαλαιωμένου κτηρίου του πρώην Κτηνιατρικού Ινστιτούτου. Το κτήριο, σχήματος "Π", αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην ιστορία και τη διατήρηση της παραδοσιακής του δομής και αρχιτεκτονικής και με τη σωστή και επιλεγμένη χρήση των κατάλληλων δομικών υλικών.
Μία πρώιμη αναπαράσταση του κτηρίου ως Οροπαραγωγικού Σταθμού Αθηνών, μάς έχει διασωθεί σε σχέδιο ανώνυμου αρχιτέκτονα με ημερομηνία Απρίλιος του 1929, όταν είχε κατασκευαστεί το κτήριο κατά πάσα πιθανότητα επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου. Επρόκειτο για εργοστάσιο παραγωγής αντιτετανικών, αντιδιφθεριτικών, αντιλυσσικών κ.λπ. ορών που προορίζονταν κυρίως για άλογα.
Στα τέλη της 10ετίας του '30, λειτούργησε ως Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, υπαγόμενο στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Γεωργίας
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
2o Πρόγραμμα δοκιμαστικό
Αγροτικής Οικονομικής Ανάπτυξης
Το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομικής Ανάπτυξης έχει ως βασικό σκοπό:
- την κάλυψη των εκπαιδευτικών και διδακτικών αναγκών του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο γνωστικό πεδίο των Οικονομικών της Αγροτικής Ανάπτυξης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και ειδικότερα στα γνωστικά αντικείμενα Θεωρία και Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη, Ανάπτυξη της Υπαίθρου, Μεθοδολογίες Σχεδιασμού, και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Ανάπτυξης, Τοπική- Περιφερειακή Ανάπτυξη, Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος, ώστε οι απόφοιτοί του να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες του αγροτικού χώρου.
- τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να συμβάλει στη δημιουργία νέας γνώσης και ενός σύγχρονου θεωρητικού πλαισίου και προβληματισμού, όσον αφορά στις διευρυνόμενες ανάγκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου αγροτικού τομέα και της υπαίθρου γενικότερα.
- την τεχνική υποστήριξη φορέων που υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης όπως Αρχές Διαχείρισης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αναπτυξιακές Εταιρείες, Περιφερειακές Υπηρεσίες.
- τη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα ή φορείς άσκησης πολιτικής σε θέματα που εμπίπτουν στους τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών
Σκοπός του Εργαστηρίου Αγροτικής Πολιτικής και Συνεταιρισμών είναι η προσφορά διδακτικών, ερευνητικών κ.ά. επιστημονικών υπηρεσιών σε θέματα αγροτικής πολιτικής, χρηματοδότησης της γεωργίας και συνεταιριστικής οικονομίας.
Το Εργαστήριο εξειδικεύεται στους τομείς:
- Αγροτικής Πολιτικής, με ενδεικτικές θεματικές ενότητες: Πολιτική οργάνωσης αγορών Διαρθρωτική πολιτική Πολιτική γης Χρηματοπιστωτική πολιτική Πολιτική ανθρωπίνων πόρων και προώθησης της απασχόλησης Πολιτική για τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη Πολιτική αγροτικού χώρου Συνοδευτικά μέτρα αγροτικής πολιτικής (αγροτουρισμός, αγροβιοτεχνία κ.λπ.) Πολιτική ποιότητας στον αγροδιατροφικό τομέα Πολιτική διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών σχέσεων Αξιολόγηση επιπτώσεων μέτρων πολιτικής.
- Συλλογικής Οικονομίας και Συνεταιρισμών με ενδεικτικές θεματικές ενότητες: Συνεταιριστική ιδεολογία και νομοθεσία Μάνατζμεντ συνεταιρισμών (οργανωτικό και χρηματοοικονομικό) Συνεταιριστικές τράπεζες Συνεταιριστικό μάρκετινγκ Πολιτική ποιότητας και συνεταιρισμοί Κοινωνική οικονομία (τρίτος τομέας) Κοινωνικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ Μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Αποστολή: Η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και των άλλων Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. needs of the Department of Agricultural Economics and Development as well as the other Departments of the Agricultural University of Athens at undergraduate and postgraduate level. Η συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ελληνικά και αλλοδαπά, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου. Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων και η πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων. Η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τα νόμιμα προβλεπόμενα.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Γεωργικών Εφαρμογών Αγροτικών Συστημάτων & Αγρ. Κοινωνιολογίας
Το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών Αγροτικών Συστημάτων και Αγροτικής Κοινωνιολογίας ιδρύθηκε το 2000 (Φ.Ε.Κ. Α΄/72/10-3-2000) ως μετεξέλιξη του Φροντιστηρίου Συγκριτικής Γεωργίας και Γεωργικών Εφαρμογών, και ανήκει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το εργαστήριο εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα επιστημονικά αντικείμενα των γεωργικών εφαρμογών, αγροτικών συστημάτων, αγροτικής κοινωνιολογίας, μεθόδων κοινωνικής έρευνας, πολιτικής προστασίας αγροτικού περιβάλλοντος, και γεωργικής εκπαίδευσης.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Διοίκησης (Μάνατζμεντ) Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων
Το Εργαστήριο Διοίκησης (Μάνατζμεντ) Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων ανήκει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημιουργήθηκε το έτος 2000 κατά την αναδιοργάνωση του Τμήματος που έγινε τη χρονιά αυτή. Σήμερα, συμπεριλαμβάνει στη δύναμή του τρία μέλη Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού και δύο μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, καθώς και υποψήφιους διδάκτορες.
Κύρια αποστολή του Εργαστηρίου είναι η έρευνα και εκπαίδευση σε θέματα Οργάνωσης, Διαχείρισης και Διοίκησης των οικονομικών μονάδων του αγροτο-βιομηχανικού τομέα και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (agribusiness management).
Η αποστολή του Εργαστηρίου Διοίκησης (Μάνατζμεντ) Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων είναι: α) η άρτια κατάρτιση και μετεκπαίδευση των φοιτητών στα πεδία εξειδίκευσης του Εργαστηρίου και β) η προαγωγή της έρευνας και της εφαρμογής της στις επιχειρήσεις και τις εκμεταλλεύσεις του αγροτικού χώρου. Πρωταρχικός στόχος του Εργαστηρίου είναι η προετοιμασία στελεχών υψηλού ήθους και επιστημονικής στάθμης για την ανάπτυξη των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου καθώς και η προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Πληροφορικής
Το Εργαστήριο Πληροφορικής του Γ.Π.Α. ιδρύθηκε το 1989. Βασική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Πληροφορικής είναι η εκπαίδευση των φοιτητών πάνω σε θέματα Πληροφορικής, έτσι ώστε ο απόφοιτος του Γ.Π.Α. να μπορεί να αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών ως εργαλείο στην εξάσκηση του επαγγέλματός του. Στους σκοπούς του Εργαστηρίου Πληροφορικής περιλαμβάνεται η έρευνα τόσο σε θέματα Γεωργικής Πληροφορικής, όσο και σε γενικότερα θέματα Πληροφορικής και Υπολογιστικών Μαθηματικών.
Στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών, το προσωπικό του Εργαστηρίου Πληροφορικής λειτουργεί συμβουλευτικά προς όλα τα Εργαστήρια του Γ.Π.Α. και αναπτύσσει εφαρμογές λογισμικού για να καλύψει τις μηχανογραφικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Επίσης έχει κατά καιρούς διοργανώσει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Πληροφορικής για ανέργους πτυχιούχους και εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες, όπως σε Τράπεζες και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τέλος, το Εργαστήριο διαθέτει τον εξοπλισμό του στους φοιτητές του Γ.Π.Α. για την πρακτική τους εξάσκηση στα πλαίσια του βασικού προγράμματος σπουδών.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης
Το Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ιδρύθηκε το έτος 2000 (ΦΕΚ 72/Α΄/10-3-2000) και ανήκει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η προσφορά διδακτικών, ερευνητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με κριτήρια υψηλής στάθμης στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας, ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης καθώς επίσης και θεμάτων εφαρμοσμένης οικονομετρίας, εφαρμοσμένης οικονομικής στατιστικής και κατασκευής μαθηματικών υποδειγμάτων που αφορούν πληθώρα αγροτικών προϊόντων και αγορών.
Αποστολή του Εργαστηρίου
Αποστολή του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης πρωταρχικά είναι η κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις επιστημονικές θεματικές ενότητες του εργαστηρίου.
Ειδικότερα, αποστολή του εργαστηρίου είναι:
- Η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Αγροτικής οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και των άλλων Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
- Η συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.
- Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, η πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και η πρόσκληση ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
- Η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο Φ.Ε.Κ 53/Α΄/159/1984.