2. Historical development of cooperativism in Greece
3. Cooperative principles and values governing the operation of agricultural cooperatives and the connection with the principles of agroecology
4. Alternative Forms of Organisation. Characteristics, cooperatives scope and development of collective knowledge
5. Organizational Behaviour: Investigation of the agency problem of representation and techniques of motivating members.
6. Co-operative management: roles, duties and levels of authority within co-operatives.
7. Economic Theory & Management: basic definitions and ratios relevant to cooperatives.
8. Key concepts and principles, key terms and principles of the cooperative society: Legislation governing the operation of cooperatives in Greece.
9. Introduction to the concepts of knowledge management and the link to Knowledge Structures, Knowledge Types, and Technologies for Knowledge Management (KMS)
10. Knowledge creation: the Nonaka and Takeuchi model. Knowledge management metrics and indicators
11. Problems and barriers to change and transformation in the agricultural sector
12. Case studies and best practices of agricultural cooperativism and knowledge management in agricultural enterprises
13.Current trends and future challenges: Funding, innovation, as well as environmental, social and economic impact of cooperatives
The aim of the course is to:
Upon successful completion of the course, the student will be able to:
Βιβλίο [77271644]: Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και Επιχειρηματικών Σχεδίων, (2019, Σφλώμος Κωνσταντίνος, Βαρζάκας Θεόδωρος, ISBN: 9786185309701, ΤΣΟΤΡΑΣ ΑΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
Βιβλίο [94645251]: Επιχειρηματικότητα, Neck Heidi, Neck Christopher, Murray Emma (Συγγρ.) - Τσίτσκαρη Έφη, Σταμπουλής Γιώργος (Επιμ.)
Βιβλίο [86183338]: Επιχειρηματικότητα, Alain Fayolle
Βιβλίο [102123994]: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές διαχείρισης, Λάμπρος Βασιλειάδης
Βιβλίο [94700732]: Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία, Λιαργκόβας Παναγιώτης Γ., Αποστολόπουλος Νικόλαος, Δερμάτης Ζαχαρίας
Βιβλίο [94644184]: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ, PAUL BURNS
Βιβλίο [86201100]: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Σουμπενιώτης Δημήτριος, Ταμπακούδης Ιωάννης
Βιβλίο [77107408]: Επιχειρηματικότητα-Aπό τη Θεωρία στην Πράξη, Kuratko F. Donald, Επιμέλεια Έκδοσης Φαφαλιού Ειρήνη
Βιβλίο [77106780]: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα, 8η Έκδοση, Griffin Ricky W., Pustay M.W., Δημήτρης Μανωλόπουλος, Παναγιώτα Σαπουνά (επιμέλεια)
Βιβλίο [112695355]: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Suggested Bibliography in English Language (indicative):
Bruce Campbell et al, (2023) Transforming Food Systems Under Climate Change through Innovation, Cambridge University Press
Neck Heidi M., Neck Christopher P., Murray Emma L. (2020), Entrepreneurship: The Practice and Mindset, SAGE Publications, 2nd Edition, ISBN-13 : 978-1544354620
Bessant, J. & Tidd, J. (2016) Innovation and Entrepreneurship, Wiley; 3rd edition, ISBN-13 : 978-1118993095
Related academic Journals:
Entrepreneurship Theory and Practice
Journal of Global Entrepreneurship Research
Strategic Management Journal
Journal of Food Innovation, Nutrition, and Environmental Sciences (JFINES)
Innovative Food Science and Emerging Technologies (IFSET)
Related academic papers:
Anastasopoulou A., Marentakis H., Trivellas P. (2024), Towards the development of context-sensitive agrifood entrepreneurial skills frameworks. In: Sakas, D.P.,