AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of Agribusiness
& Supply Chain Management

5509 - Agricultural Business By-Products & Waste Management

Content

  1. HISTORICAL BACKGROUND:
    Hunter gatherer -Nomad, farmer-breeder-fisherman. The footprint of this trek.
  2. CURRENT TIME
    Modern forms of agriculture (conventional, organic, integrated). Human-environment interaction through these forms of agriculture.
  3. WASTE
    Definition of waste, classification of these (urban, agricultural, hazardous, etc.) species
    (liquid solids etc). Relevant European and National legal framework. List of waste.
    By-products of agricultural holdings (Crop-animal-fishery production). Contrast with waste.
  4. AGRICULTURAL WASTE
    Definition of agricultural waste.
    Categories of agricultural waste based on the production sector (agriculture, livestock, fisheries), based on the sector of economic activity (primary, secondary, tertiary sector).
    By-products of agricultural-livestock and fishing holdings-units.
  5. METHODS OF TREATMENT OF LIQUID AGRICULTURAL WASTE - BY-PRODUCTS
    Location - Facilities - Produced Quantities of Waste.
    Physical, Chemical, Microbial Characteristics of Waste - Legislative Framework.
    Pre-treatment (grading, sand collection, fat collection, balancing).
    Primary treatment (precipitation, flotation, chemical precipitation).
    Secondary treatment (Organic in suspension or heterogeneous, aerobic).
    Secondary treatment Biological anaerobic processes - biogas and energy production).
    Tertiary treatment (phosphorus nitrogen removal).
    Disinfection.
    Natural Liquid Waste Treatment Systems.
  6. METHODS FOR TREATMENT OF SOLID WASTE - BY-PRODUCTS
    Location - Facilities - Produced Quantities of Waste.
    Physical, Chemical, Microbial Characteristics of Waste - Legislative Framework
    Fractionation.
    Drying Beds.
    Composting.
    Combustion - energy production.
  7. PRESENTATION OF METHODS AIMED AT REDUCTION OR CIRCULAR MANAGEMENT OR NON-BURDENING THE ENVIRONMENT THROUGH BIODEGRADED MATERIALS.
  8. DISPOSAL OF AGRICULTURAL WASTE TO THE ENVIRONMENT
    Outflow of aerobic process.
    Outflow of anaerobic process.
    Composted material.
    Three-phase olive mills.
    Legislative framework.
    TUTORIAL-LABORATORY SCHEME (2 hours per week)
    STUDY ASSIGNMENT - STUDY STEPS
    PROCEDURE FOR SELECTING A SUITABLE SYSTEM
    STUDY DESIGN OF AGRICULTURAL WASTE - PRODUCTS (SOLID - LIQUIDS) TREATMENT SYSTEMS.
  • Pre-treatment
  • Sand collection
  • Fat collection
  • Balancing
  • Floating
  • Aerobic processes (activated sludge system)
  • Aerobic processes (system of heterogeneous processes)
  • Disinfection
  • Anaerobic Processes - Biogas Production
  • Natural wastewater treatment systems
  • Composting
  • Disposal of treated wastewater into the soil
  • Examples of applications other than those already mentioned (eg sprays and pesticide containers, olive mills, dairies, etc.).

Learning results

The course is the basic introductory course in the concepts of agricultural by-products and waste management. Analyzes issues of planning, programming, operation and control of the management of by-products and waste of agricultural enterprises. In addition, it highlights the strategic role and current trends.

Upon successful completion of the course the student will be able to:

  • Identifies and classifies agricultural waste and by-products of primary production activities
  • Looks for data for each category of waste - by-product
  • Selects-distinguishes appropriate treatment method depending on the characteristics of the waste as well as the by-product as well as their expected legal disposal
  • Studies and designs the selected system on a case by case basis
  • The implemented system operates
  • Studies designs and implements waste reuse

Bibliography

Suggested Bibliography in Greek Language:
• Αγγελάκης Ν., Tchobanoglous G. (1995) Υγρά απόβλητα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο
• Αλμπάνης Τ., 2009, Ρύπανση και τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη
• Βαβίζος Γ., Μερτζάνης Α., (2003): Περιβάλλον - Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 2η Έκδοση. Βιβλίο 345 σελ. Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, ISBN 960-7530-03-9
• Γεωργακάκης Δημήτιος (2003) Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Τόμος Γ΄ Στερεά
• Γεωργικά Απόβλητα Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
• Γεωργακάκης Δημήτιος (2003) Διαχείριση υγρών Αποβλήτων Τόμος Γ΄ Υγρά γεωργικά Απόβλητα Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
• Γεωργακάκης, Δ. (2009). Διεργασίες Πρωτοβάθμιας επεξεργασίας γεωργοβιομηχανικών αποβλήτων και νερού. In Γ. Δ., Διαχείριση Γεωργοβιομηχανικών Αποβλήτων. Αθήνα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Καλδέλης, Ι. Κ., & Κονδύλη, Α. Μ. (2005). Περιβαλλοντική και Βιομηχανική Ανάπτυξη. Μείζονα Περιβαλλοντικά Προβλήματα, Διαχείριση Αποβλήτων (Τόμ. 2ος). Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.
• ΚΥΑ 145116/11(ΦΕΚ.354/Β΄/8-3-2011). Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις.
• Λυμπεράτος Γεράσιμος (2003) Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Τόμος Α΄ Αστικά Λύματα Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
• Λυμπεράτος, Γ., & Βαγενάς, Δ. (2012). Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων. Αθήνα: Τζιόλα
• Λυμπεράτος Γεράσιμος Κωνσταντίνος Γιαπιτζάκης και Κωνσταντίνος Κομνίτσας (2004) Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Τόμος Β΄ Βιομηχανικά Υγρά Απόβλητα Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
• Νταρακάς, Ε. (2006). Επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων . Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΑΠΘ
• Mαρία K. Ντούλα, Federico Tinivella, Lose Luis Moreno Orteg, Βίκτωρ A. Kαββαδίας, Aπόστολος Σαρρής, Σιδέρης Θεοχαρόπουλος, Miguel A. Sanchez-Monedero (2012) Ορθές Πρακτικές Διαχείρισης Αποβλήτων Ελαιοτριβείων Οδηγό ς Εφαρμογής LIFE07/ENV/GR/000280
• Παναγιωτακόπουλος Δ., 2007. Βιώσιμη διαχείριση αστικών στερεών απορριμμάτων. Εκδόσεις Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 174 σελ
• Πανώρας, Α., & Ηλίας, Α. (1999). Άρδευση με Επεξεργασμένα Υγρά Αστικά Απόβλητα. Θεσσαλονίκη
• Παυλοστάθης, Σ., & Κυρίτσης, Σ. (1980). Ζωικά Απορρρίμματα, Διαχείριση, Χρησιμοποίηση, Προστασία Περιβάλλοντος . Αθήνα: Υπουργείο Γεωργίας, Υπηρεσία Ζωικής Παραγωγής και Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών.
• Σκορδίλης Αδαμάντιος, Κωνσταντίνο Κομνίτσας (2004) Διαχείριση Στερεών
• Αποβλήτων Τόμος Α΄ Οικιακά και άλλα μη επικίνδυνα Απόβλητα Ελληνικό Ανοικτό
• Πανεπιστήμιο, Πάτρα
• ΥΠΑΑΤ (2008) Εγχειρίδιο Ορθής γεωργικής πρακτικής για την ενδεδειγμένη αξιοποίηση της Ιλύος των αστικών Λυμάτων.
Suggested Bibliography in English Language:
• Crites, R. W., Reed, S. C., & Bastian, R. K. (2000). Land Treatment Systems for Municipal and Industrial Wastes. New York: Mc Graw-Hill.
• Crites, R., & Tchobanoglous, G. (1998). Small and Decentralized Wastewater
• Management Systems. McGraw-Hill.
• Asano, T. (1998). Wastewater Reclamation and Reuse. Water Quality ManagementLibrary, volume 10. Lancaster, USA: Technomic Publishing Company
• Metcalf, & Eddy. (1991). WASTEWATER ENGINEERING Treatment-Disposal-Reuse
• Third Edition.New York: McGraw-Hil.
• Reed, S. C., Crites, R. W., & Middlebrooks, J. E. (1988). Natural Systems for Waste
• Management and Treatment. New York: McGraw-Hill.
• Rynk, ,. R., van de Kamp, M., Willson, G. B., Singley, M. E., Richard, T. L., Kolega, J. J., Brinton, W. F. (1992). On-Farm Composting Handbook. ΝΥ: Northeast Regional Agricultural Engineering Service.
• Tcobanoglous, G., Theisen, H., & Samuel, V. A. (1993). Intergrated Solid Waste Management. Engineering Principlesand Management Issues. New York: Mc Graw Hill.
• W. A. Dick, (2000) Land Aplication of Agricultural Industrial and Municipal By Products (σσ. 387-408). Wisconsin, USA: Soil Science Society of America Inc. Book
• Series 6
• WHO, 1982, Rapid assessment of sources of air, water, and land pollution, WHO, Geneva.
Related academic Journals:
Instructor's Notes

Faculty

Office Hours: Monday 12:30-14:30 and Tuesday 08:30-09:30 & 13:30-14:30 (tel.: 2262022569)
amertzanis@aua.gr
Aristeidis Mertzanis, is a Professor of Environmental Impact Assessment - Environmental Geomorphology at the […]

NEWSLETTER

The Department was created in 2019 (article 20, Law 4589/2019) and is an evolution of the Supply Systems Management Department (D.S.E.). Housed in a 770 sq.m. building. within a plot with a total area of 8,000 sq.m. in facilities with extensive research and teaching spaces.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content