Σκοπός του μαθήματος είναι :
Στο μάθημα αναπτύσσονται και επεξηγούνται με παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης οι απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 9001, τα κοινά σημεία καθώς και οι διαφορές των απαιτήσεων των διαφορετικών Συστημάτων Διαχείρισης, οι κίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων, τα μέτρα ελέγχου των κινδύνων αυτών, ο τρόπος κατηγοριοποίησης των μέτρων ελέγχου σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα και Προαπαιτούμενα Προγράμματα, οι βασικές αρχές του HACCP, το σχέδιο HACCP, οι απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000, οι απαιτήσεις των προτύπων ISO 14001 και EMAS, καθώς και οι απαιτήσεις των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης Φυτικής Παραγωγής (Agro, Eurepgap, Globalgap).
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
α) να αποκωδικοποιούν το πρότυπο ISO 9001 και να αναπτύσσουν και να εγκαθιστούν ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001,
β) να διακρίνουν μέτρα ελέγχου κινδύνων ασφάλειας τροφίμων,
γ) να κατηγοριοποιούν τα μέτρα ελέγχου κινδύνων ασφάλειας τροφίμων σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα και Προαπαιτούμενα Προγράμματα,
δ) να συντάσσουν ένα σχέδιο HACCP,
ε) να αποκωδικοποιούν το πρότυπο ISO 22000 και να αναπτύσσουν ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000,
ζ) να αποκωδικοποιούν τα πρότυπα ISO 14001 και EMAS και να αναπτύσσουν και να εγκαθιστούν ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιβάλλοντος σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14001 και EMAS,
η) να αναπτύσσουν και να εγκαθιστούν ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Φυτικής Παραγωγής με βάση τις κοινές απαιτήσεις των διαφορετικών Συστημάτων Διαχείρισης (Agro, Eurepgap, Globalgap),
θ) να αναπτύσσουν και να εγκαθιστούν ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης, με βάση τις κοινές απαιτήσεις των διαφορετικών Συστημάτων Διαχείρισης και
ι) να αξιολογούν ευρήματα επιθεωρήσεων, ως προς τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των Συστημάτων Διαχείρισης.