ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
& ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης εισροών, υποστήριξης λήψης αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού στην καλλιέργεια της ελιάς «OliveGROW» - ΤΑΕΔΚ-06180

01-05-2022 έως 31-10-2024

Το έργο OliveGROW προτείνει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και εύχρηστου Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο θα ενσωματώνει αρχές και μεθόδους της γεωργίας ακριβείας, εκμεταλλευόμενο τα πολύτιμα εργαλεία που μας παρέχει η σημερινή τεχνολογία, με στόχο την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των καλλιεργειών ελιάς.
Για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του πληροφοριακού συστήματος, θα λαμβάνονται υπόψη οι χρονικά και χωρικά μεταβαλλόμενες ανάγκες της καλλιέργειας της ελιάς και θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις μιας σειράς παραγόντων, που εν δυνάμει επιδρούν στην ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων καρπών και του ελαιόλαδου. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθεί μοντέλο άρδευσης ακριβείας με εξειδίκευση στην ελιά.
Το ΠΣ του OliveGROW, θα λειτουργήσει δοκιμαστικά σε δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Κρήτη, που διαθέτουν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η καινοτομία του πληροφοριακού αυτού συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι θα απευθύνεται κυρίως σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμών που ενδιαφέρονται να το αξιοποιήσουν για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Οι στόχοι του έργου είναι:

  • Οι παραγωγοί ελιάς, με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα έχουν στη διάθεσή τους απτά αποτελέσματα σχετικά με (i) τις βέλτιστες μεθόδους μεγιστοποίησης της παραγωγής τους; (ii) την ορθολογική διαχείριση της καλλιέργειας και (iii) τους τρόπου να αυξήσουν ανταγωνιστικότητα των καλλιεργειών τους
  • Συνολικά οφέλη για τους κλάδους της γεωργίας και της βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελιάς (αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση της παραγωγικότητας, ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας).
  • Η αξιοποίηση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου με βελτιωμένες οργανοληπτικές ιδιότητες, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στην τροφική αλυσίδα και θα επιφέρει άμεσα οφέλη στην στην υγεία τους.\
  • Κατάρτιση ενός πολυπαραγοντικού συστήματος διαχείρισης όπου η χρήση των εισροών θα γίνεται στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, μειώνοντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο τους στο περιβάλλον.

Επιστημονικός Υπεύθυνος

6947819600
sfountas@aua.gr
Ο Σπύρος Φουντάς είναι Καθηγητής στη Γεωργία Ακριβείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Είναι […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής και χορηγεί ενιαίο πτυχίο Γεωπόνου (Integrated Master – Βαθμίδα 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) με ειδίκευση στην Αξιοποίηση των Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Μηχανική.
ΚορμόςΕΔ&ΓΧΑΚ&ΓΜΥΠ
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο