ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
& ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής

Δομή - Επικοινωνία

To Eργαστήριο ανήκει στον Τομέα Υδατικών Πόρων

Διευθυντής: Καθ. Ν. Δέρκας
Τηλ.: +30 210 529 4030
E-mailndercas1@aua.gr

Έτος Ίδρυσης: 1920

Θέση: Κτίριο Ρουσσόπουλου Ισόγειο – 1ος-2ος Όροφος (Εργαστήριο, Αίθουσα Υποψηφίων Διδακτόρων - Μεταπτυχιακών φοιτητών, Βιβλιοθήκη, Αίθουσες Εργαστηριακών Ασκήσεων,  Βιβλιοθήκη, Μέλη ΔΕΠ, Μέλη ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, ΕΣ).

Το Εργαστήριο Γεωργικής  Υδραυλικής είναι από τα παλαιότερα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε μαζί με την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (1920). Απαρτίζεται από 6 μέλη ΔΕΠ, 3 μέλη ΕΔΙΠ και 1 μέλος ΕΤΕΠ.

Τοποθεσία

  • Κτίριο Ρουσσόπουλου – 1ος Όροφος (Μέλη ΔΕΠ, Μέλη Ε.ΔΙ.Π., Επιστημονικοί Συνεργάτες)
  • Κτίριο Ρουσσόπουλου – Ισόγειο (Μέλη ΔΕΠ, Μέλη Ε.ΔΙ.Π., Επιστημονικοί Συνεργάτες,
  • Εργαστηριακοί Χώροι – οι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας του εργαστηρίου στεγάζονται στο κτίριο Ρουσσόπουλου, στην Πανεπιστημιούπολη του Γ.Π.Α αλλά και σε παρακείμενες εκτάσεις, η συνολική δε επιφάνεια ξεπερνά τα 2,500 m2.

Γνωστικά Αντικείμενα

Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου επικεντρώνεται κυρίως στα παρακάτω αντικείμενα:

  • Αρδεύσεις και Στραγγίσεις που εστιάζουν σε έρευνα πεδίου και εργαστηριακές μελέτες για τις βασικές διαδικασίες της αρδευόμενης γεωργίας, και τις στραγγίσεις. Ειδικότερα στον υπολογισμό όλων των αναγκαίων παραμέτρων για την άρδευση/στράγγιση μιας καλλιεργούμενης περιοχής (υπολογισμό ειδικής παροχής άρδευσης/στράγγισης, συνολικές αρδευτικές ανάγκες, καθώς και δόση, εύρος και διάρκεια άρδευσης). Επιπρόσθετα, η άρδευση ακριβείας, η απόκριση καλλιεργειών στο νερό, η ελλειμματική άρδευση, η άρδευση με ύδατα χαμηλής ποιότητας αποτελούν, επίσης, σημαντικά ερευνητικά αντικείμενα.

  • Φυσική εδάφους που ασχολείται με την κίνηση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων κατά τις αρδεύσεις και στραγγίσεις, τις ροές μάζας και ενέργειας στην ακόρεστη και κορεσμένη εδαφική ζώνη, τη διαμόρφωση των κατατομών υγρασίας, αλάτων και άλλων ουσιών, τις φυσικές και υδραυλικές ιδιότητες των πορωδών μέσων κ.α.

  • Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Μηχανική των Αρδεύσεων που αναφέρονται στη σχεδίαση, ανάλυση, εκσυγχρονισμό, χρήση και διαχείριση, εγγειοβελτιωτικών έργων (έργα υδρομάστευσης και ταμίευσης, δίκτυα μεταφοράς και διανομής του αρδευτικού νερού, ανοικτών και κλειστών αγωγών, δίκτυα στράγγισης) και στον σχεδιασμό των συστημάτων άρδευσης στο αγροτεμάχιο (επιφανειακά συστήματα, συστήματα καταιονισμού και συστήματα μικρο-άρδευσης).

  • Μικρομετεωρολογία που ασχολείται με τη μελέτη της επιρροής των μετεωρολογικών συνθηκών σε επίπεδο αγρού στην ανάπτυξη των φυτών, την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων (μαθηματικά μοντέλα, τηλεπισκόπηση κ.α.) εκτίμησης της εξατμισοδιαπνοής στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, τον υπολογισμό των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, τις σχέσεις ατμόσφαιρας-εδάφους-φυτού, την επίδραση του μικροκλίματος στην γεωργία.

  • Διαχείριση Υδατικών Πόρων που εστιάζει στο σχεδιασμό και στην λήψη των αποφάσεων για σύνθετα προβλήματα με τη χρήση της πληροφορικής και των τεχνολογιών πληροφορικής (IT), Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), έξυπνα συστήματα υδάτων (smart water systems), Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ποτάμιων λεκανών, Διαχείρισης πλημμυρών και λειψυδριών, Διαχείρισης έργων υποδομής υδατικών πόρων, Διαχείρισης διασυνοριακών υδάτων, ανάλυσης αβεβαιότητας και επικινδυνότητας (Risk management), και ολοκληρωμένης αξιολόγησης υδρολογικών, οικολογικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων.

  • Ποιότητα Υδάτων και Περιβαλλοντική Υδρολογία που ασχολείται ιδιαίτερα με την ποιότητα και την κίνηση των ρύπων στα επιφανειακά (απορροής, ποταμών, λιμνών, κλπ.) και τα υπόγεια ύδατα (κορεσμένη και ακόρεστη ζώνη), και την προστασία της ποιότητας του αρδευτικού νερού.

  • Υδρολογία. Η Επιφανειακή υδρολογία που περιλαμβάνει την ανάλυση και τη μοντελοποίηση των υδρολογικών διαδικασιών, όπως η βροχόπτωση, η απορροή, η εξάτμιση, η διήθηση κ.α., την κίνηση του ύδατος στην επιφάνεια του μορφολογικού αναγλύφου, καθώς και τον υδρολογικό σχεδιασμό για έργα αξιοποίησης των υδατικών αποθεμάτων και έργα προστασίας από υδρολογικούς κινδύνους. Η Στατιστική Υδρολογία αποτελεί, επίσης, σημαντικό ερευνητικό πεδίο. Τέλος, η Υπόγεια υδρολογία που εστιάζει στη ροή σε υδροπερατούς σχηματισμούς, στην ανάλυση, μοντελοποίηση και παρακολούθηση των υπόγειων υδάτων για την αειφόρο χρήση τους (φρέατα, γεωτρήσεις, κ.α.).

  • Υδραυλική που αναπτύσσει τις γενικές αρχές ροής του νερού, και περιλαμβάνει τη μηχανική των ρευστών, την ανάλυση της ροής του νερού σε υδραυλικές κατασκευές (θυρίδες , υπερχειλιστές, επιστόμια και άλλα), μεθόδους μέτρησης παροχής, τη ροή του νερού με ελεύθερη επιφάνεια σε ανοικτούς αγωγούς – κατατομές ελεύθερης επιφάνειας σε μόνιμες και μη μόνιμες ροές,  τη ροή υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς – ανάλυση των κατατομών πίεσης, το τυρβώδες κ.α. Τέλος, με τον σχεδιασμό και τη μελέτη υδραυλικών έργων όπως φραγμάτων, αντιπλημμυρικών, κ.α.

 

Έρευνα

Το Εργαστήριο ασχολείται Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά με: τις Αρδεύσεις και Στραγγίσεις, τα Αρδευτικά και Στραγγιστικά Συστήματα, τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, την Εφαρμοσμένη Υδραυλική, τη Φυσική Εδάφους, την Υδρολογία, την Υπόγεια Υδραυλική, την Εξατμισοδιαπνοή και τις Αρδευτικές ανάγκες των φυτών, την Ποιότητα του νερού, τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων, την Περιβαλλοντική Υδραυλική, την Άρδευση με Επεξεργασμένα Απόβλητα κ.α.

Έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην ανάπτυξη Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), Μοντέλων Προσομοίωσης και Βελτιστοποίησης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή smart-water systems στη γεωργία και την τεχνολογία της. Σύγχρονα εργαλεία, όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), και η τηλεπισκόπιση, χρησιμοποιούνται εκτενώς. Το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής από την ίδρυσή του, έχει πάνω από 100 χρόνια συνεχούς εμπειρίας σε επιτυχή έρευνα και διεθνείς συνεργασίες υλοποιώντας ερευνητικά προγράμματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Φορείς. Τα μέλη του έχουν δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Προσωπικό Εργαστηρίου

Προσωπικό

210 5294030
ndercas1@aua.gr
Αρδεύσεις και Διαχείριση Εγγειοβελτιωτικών Έργων
2105294077
jarg@aua.gr
Φυσική Εδάφους με έμφαση στις Αρδεύσεις
+30 2210 529 4078
stalex@aua.gr
Ο Σταύρος Αλεξανδρής είναι Διδάκτωρ Γεωργικών Επιστημών (2003). Από το 2006 διδάσκει προπτυχιακά και […]
210529....
poikonomou@aua.gr
Διαχείριση Υδατικών Πόρων με έμφαση στην Υδροπληροφορική και σε Ακραία Υδατικά Συστήματα
2105294084
kargas@aua.gr
Υδροδυναμικά Χαρακτηριστικά Πορωδών Μέσων και Αρδεύσεις
2105294069
v.londra@aua.gr
Γεωργική Υδραυλική με έμφαση στις Υδραυλικές Ιδιότητες Υποστρωμάτων και Εδαφών
210 529 4067
nickman@aua.gr

Δημοσιεύσεις Εργαστηρίου

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα

NEWSLETTER

Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής και χορηγεί ενιαίο πτυχίο Γεωπόνου (Integrated Master – Βαθμίδα 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) με ειδίκευση στην Αξιοποίηση των Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Μηχανική.
ΚορμόςΕΔ&ΓΧΑΚ&ΓΜΥΠ
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο