Τμήμα Α.Φ.Π. & Γ.Μ.
Το Τμήμα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ και ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ανήκει στη Σχολή ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και απαρτίζεται από τέσσερις τομείς :
- Αγροτικών Κατασκευών & Γεωργικής Μηχανολογίας
- Γεωλογικών Επιστημών
- Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας
- Υδατικών Πόρων
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καθηγητής Ι. Παπανικολάου, τηλ. +30 210 5294157, e-mail: i.pap@aua.gr
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Εμμ. Αθανασάκης, τηλ. +30 210 5294122, e-mail: grammateiaafp-gm@aua.gr
Κ. Ανδρικόπουλος, τηλ. +30 210 5294124
Στο Τμήμα υπηρετούν: 28 μέλη ΔΕΠ, 10 ΕΔΙΠ, 7 ΕΤΕΠ και 2 μέλη Διοικητικό Προσωπικό κατανεμημένα σε 4 Τομείς και 6 Εργαστήρια.
To Τμήμα είναι μοναδικό στον Ελληνικό χώρο και συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με τους εδαφοϋδατικούς πόρους, το περιβάλλον, την τεχνολογία και τη Γεωργική Μηχανική. Το Τμήμα έχει πολυετή προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας καθώς αποτελεί το κύριο εκφραστή των εγγειοβελτιωτικών έργων στην γεωργία της χώρας μας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την διαχείριση της επικινδυνότητας φυσικών και ανθρωπογενών περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και την κατάλληλη χρήση των μηχανολογικών συστημάτων και των υποδομών στη γεωργία. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο έδαφος (γονιμότητα, αντιμετώπιση ερημοποίησης), στην διαχείριση των υδατικών πόρων, στην φυσική του εδάφους, την υδρολογία, τις τεχνικές και τα συστήματα των αρδεύσεων (85% της ετήσιας κατανάλωση νερού στην Ελλάδα), στις γεωργικές κατασκευές, στα μηχανικά συστήματα στην γεωργία), στις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Το ερευνητικό αποτύπωμα του τμήματος είναι συνεχές και πολύ ισχυρό. Τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που εκτελούνται μόνο από το τμήμα αποτελούν σε μέση ετήσια βάση πάνω από το 30% των συνολικών προγραμμάτων όλων των τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε τομείς αιχμής, σύμφωνα και με τη τελευταία αξιολόγηση του Τμήματος.
Ιστορία του Τμήματος
Με το διάταγμα 332 του 1963 προστέθηκε για πρώτη φορά η ειδίκευση Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ το 1980 καθορίστηκαν και λειτούργησαν στο τότε Ίδρυμα οι κάτωθι ειδικεύσεις: Φυτοτεχνίας, Ζωοτεχνίας, Γεωργικών Βιομηχανιών, Γεωργικής Οικονομίας, Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής. Το 1984 στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών λειτουργούσαν δυο Τμήματα, το Γεωργικής Παραγωγής με τομείς Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Βιολογίας εφαρμοσμένης στην Γεωπονία και το Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης με τομείς Αγροτικής Οικονομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικών Προϊόντων, Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής.
Το 1989 με το Π.Δ. 377/ΦΕΚ 166/Α’/16-06-1989 που κυρώθηκε με νόμο, τον Ν.1892/ΦΕΚ 101/31-7-1990 ιδρύθηκε το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής, ενώ το 1997 με το Π.Δ. 150/ΦΕΚ 128/23-06-1997 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Το 2013 με το Π.Δ. 80/ΦΕΚ 119/28-05-2013 το Τμήμα εντάχθηκε στην Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ το 2019 εντάχθηκε στην νέα Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής. Το Τμήμα έχει αποδώσει στην αγορά εργασίας πάνω από 1700 αποφοίτους.
Επαγγελματικά Δικαιώματα Αποφοίτων
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωτεχνικού και του Γεωπόνου από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 344 (ΦΕΚ 297/29.12.2020) και το Νόμο υπ’ αριθμ. 4262 (ΦΕΚ 114/10.05.2014).
Αξιολόγηση Τμήματος
Η έννοια της Αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη με τον Ν. 3374/2005, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή τους, …»
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμεριζόμενο την ανάγκη για μία συστηματική συλλογή και καταγραφή αντικειμενικών δεικτών –ποιοτικών και ποσοτικών- έχει εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας (ν. 3374/2005), για πρώτη φορά το 2008, για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης περιστρέφονται γύρω από τους εξής άξονες:
- Την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών
- Την ποιότητα του διδακτικού έργου
- Την ποιότητα του ερευνητικού έργου
- Την ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών
Σκοπός της Αξιολόγησης είναι να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν τα Τμήματα και το Πανεπιστήμιο κριτική άποψη για την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες κοινής συναίνεσης και γενικής αποδοχής, και με τους ακόλουθους στόχους:
- Την τεκμηριωμένη ανάδειξη των επιτευγμάτων του Τμήματος
- Την επισήμανση σημείων που χρήζουν βελτίωσης
- Τον προσδιορισμό ενεργειών βελτίωσης
- Την ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτοτελή δράση εντός του Τμήματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
- Τη λήψη αποφάσεων για αυτοτελείς δράσεις εντός του Ιδρύματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
Αρμόδιοι για την παρακολούθηση της πορείας της Αξιολόγησης καθώς και για την υποστήριξη των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας είναι:
- Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) σε εθνικό επίπεδο
- Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) σε επίπεδο Ιδρύματος
- Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) σε επίπεδο Τμήματος
Η αξιολόγηση είναι μία περιοδική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει:
- Την υποβολή της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π., σε ετήσια βάση
- Την υποβολή της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π. κάθε τέσσερα χρόνια
Η συλλογή των στοιχείων ανά Ακαδημαϊκή Μονάδα, πραγματοποιείται από τις Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του κάθε Τμήματος.
Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) ορίζεται από το Τμήμα που υποβάλλεται σε αξιολόγηση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του. Συγκροτείται από μέλη ΔΕΠ, κατά προτίμηση με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.
Αρμοδιότητες της ΟΜ.Ε.Α. :
- Έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της Διαδικασίας Εσωτερικής Αξιολόγησης στο Τμήμα, σε συνεργασία με την οικεία ΜΟ.ΔΙ.Π.
- Παρακολουθεί τη συμπλήρωση των Απογραφικών Δελτίων και Ερωτηματολογίων και ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη του Τμήματος για τις απαντήσεις
- Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία και με βάση αυτά :
- Συντάσσει την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης (Αυτο-αξιολόγησης) του Τμήματος,την οποία διαβιβάζει στη ΜΟ.ΔΙ.Π. και μέσω αυτής στην ΕΘ.Α.Α.Ε.
- Συνεργάζεται με την ΕΘ.Α.Α.Ε. για την οργάνωση και πραγματοποίηση της Εξωτερικής Αξιολόγησης
Με βάση αυτές, η ΜΟ.ΔΙ.Π. συντάσσει κάθε διετία και υποβάλλει στη Σύγκλητο του ιδρύματος την αντίστοιχη Εσωτερική Έκθεση.
Η ΟΜ.Ε.Α. του Τμήματος
- Χαρίτος Χαράλαμπος, Καθηγητής
- Μάσσας Ιωάννης, Καθηγητής
- Μανωλάκος Δημήτριος, Αναπλ. Καθηγητής
- Μπαρτζάνας Θωμάς, Αναπλ. Καθηγητής
- Παπανικολάου Ιωάννης, Αναπλ. Καθηγητής
Πιστοποίηση Τμήματος
Αποστολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού έργου σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο καθώς και μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης και να αφορά σε όλα τα επιστημονικά πεδία του ευρύτερου γεωτεχνικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της αγροδιατροφής, της βιοποικιλότητας, της γαλάζιας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, όπως υπαγορεύονται από τις προσεγγίσεις της ενιαίας υγείας και της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Επιπλέον προωθεί τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και την κοινωνική ανάπτυξη, εκπροσωπεί την ανεξαρτησία της επιστήμης και επιζητεί την αξιοκρατία και το κοινωνικό όφελος, μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Όραμα του Ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι στρατηγικοί στόχοι, που συνθέτουν την πολιτική του Ιδρύματος είναι:
- Η αριστεία στην εκπαίδευση
- Η αριστεία στην έρευνα
- Η σύνδεση με την κοινωνία
- Η διεθνοποίηση και εξωστρέφεια του ιδρύματος
- Η συνεχής βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος
- Η διασφάλιση ποιότητας στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος
Η Διοίκηση, το εκπαιδευτικό, το ερευνητικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος δεσμεύονται στις εξής βασικές αρχές:
- Εφαρμογή της νομοθεσίας: Όλο το προσωπικό οφείλει να εφαρμόζει τη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓΠΑ.
- Διαφύλαξη ακαδημαϊκών αρχών στη διδασκαλία και στην έρευνα καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση και έκφραση των ιδεών, στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης, της εποικοδομητικής αμφισβήτησης και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση και η αποδοχή της διαφορετικότητας και επιδιώκεται η ενεργητική πρόληψη των διακρίσεων.
- Συνεχή βελτίωση της ποιότητας: Όλες οι ακαδημαϊκές και διοικητικές μονάδες του ΓΠΑ οφείλουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές της ποιότητας, τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας και τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα.
- Συλλογικότητα – Συνεργασία: Όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και οι φοιτητές/φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών) έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής τους στην εφαρμογή της πολιτικής ποιότητας του ΓΠΑ, με διακριτούς ρόλους στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας (Διοίκηση, ΜΟΔΙΠ, ΟΜΕΑ, Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό, Διοικητικό Προσωπικό και Φοιτητές/τριες). Παράλληλα η αγαστή συνεργασία μεταξύ των μελών αποτελεί καθήκον για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την αναβάθμιση του επιτελούμενου έργου.
- Αμεροληψία – Διαφάνεια: Η Διοίκηση του Ιδρύματος και η πανεπιστημιακή κοινότητα δεσμεύονται για την προώθηση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας σε όλες τις λειτουργίες και αποφάσεις των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος και στη διαφύλαξη των πρωταρχικών αρχών, όπως η αξιοκρατία, η εντιμότητα, ο αλληλοσεβασμός.
- Κοινωνική Ευθύνη: Το ΓΠΑ μέσω των διαδικασιών του λαμβάνει υπόψη του την ανατροφοδότηση από εξωτερικούς παραγωγικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να ενισχύσει τη βελτίωση του παραγόμενου έργου του Ιδρύματος και τη συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
- Διάθεση πόρων: Η Διοίκηση του Ιδρύματος δεσμεύεται στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, το Ίδρυμα δεσμεύεται να εφαρμόσει διαδικασίες που θα αποδεικνύουν:
- την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης των μονάδων
- την καταλληλότητα και επάρκεια των προσόντων του διδακτικού προσωπικού
- την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών των ακαδημαϊκών μονάδων
- τη στελέχωσή των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων με κατάλληλο διοικητικό προσωπικό
την ετήσια εσωτερική αξιολόγηση των ακαδημαϊκών μονάδων σε συνεργασία των ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.
Η έννοια της Αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη με τον Ν. 3374/2005, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή τους, …»
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμεριζόμενο την ανάγκη για μία συστηματική συλλογή και καταγραφή αντικειμενικών δεικτών –ποιοτικών και ποσοτικών- έχει εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας (ν. 3374/2005), για πρώτη φορά το 2008, για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης περιστρέφονται γύρω από τους εξής άξονες:
- Την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών
- Την ποιότητα του διδακτικού έργου
- Την ποιότητα του ερευνητικού έργου
- Την ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών
Σκοπός της Αξιολόγησης είναι να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν τα Τμήματα και το Πανεπιστήμιο κριτική άποψη για την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες κοινής συναίνεσης και γενικής αποδοχής, και με τους ακόλουθους στόχους:
- Την τεκμηριωμένη ανάδειξη των επιτευγμάτων του Τμήματος
- Την επισήμανση σημείων που χρήζουν βελτίωσης
- Τον προσδιορισμό ενεργειών βελτίωσης
- Την ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτοτελή δράση εντός του Τμήματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
- Τη λήψη αποφάσεων για αυτοτελείς δράσεις εντός του Ιδρύματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό