Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
& ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Φυσική Εδάφους [1555]

Περιεχόμενο Μαθήματος

  • Σχέσεις μάζας και όγκου των τριών εδαφικών φάσεων.
  • Υγρασία - τρόποι έκφρασης και τρόποι μέτρησης της υγρασίας.
  • Στερεά φάση, Φυσικές ιδιότητες των εδαφών-φαινομενική πυκνότητα, πραγματική πυκνότητα στερεών, πορώδες, βαθμός κορεσμού, βάθος ριζοστρώματος. Συσσωματώματα και ιδιότητές τους.
  • Υγρή φάση του εδάφους. Στατική του εδαφικού νερού - Φορτίο πίεσης.
  • Μηχανισμοί συγκράτησης-απομάκρυνσης του νερού από το έδαφος (άμμος, άργιλος, έδαφος, Χαρακτηριστική καμπύλη υγρασίας - υστέρηση-Προσδιορισμός Χαρακτηριστικής καμπύλης υγρασίας στο εργαστήριο και στον αγρό, διαθέσιμη και ωφέλιμη υγρασία).
  • Δυναμική του εδαφικού νερού. (Δυναμικό - υδραυλικό φορτίο, Ν. Darcy - υδραυλική αγωγιμότητα - σχέσεις Κ(Θ) και Κ(h) - μέθοδοι προσδιορισμού υδραυλικών ιδιοτήτων των εδαφών).
  • Χρήση σχετικού λογισμικού (RETC).
  • Διαχυτικότητα- εξίσωση συνέχειας-γενικές εξισώσεις ροής.
  • Ισοζύγια νερού και αλάτων της εδαφικής κατατομής.  Αντοχή του εδάφους στη διείσδυση, συμπιεστότητα του εδάφους, αύξηση της ρίζας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των εδαφικών φυσικών ιδιοτήτων, των μεθόδων προσδιορισμού τους στο εργαστήριο και στον αγρό, καθώς και των νόμων της δυναμικής του νερού στο έδαφος και να χρησιμοποιεί τα ανωτέρω με σκοπό την αειφορία των εδαφών και των φυτών που αναπτύσσονται σ' αυτά.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
● Κατανοήσει τις σχέσεις μεταξύ μάζας και όγκου των τριών εδαφικών φάσεων, την έννοια της κατά μάζα και κατ' όγκο υγρασίας και να δύναται να τις υπολογίζει μετά από επιτυχείς δειγματοληψίες εδαφικών δειγμάτων.
● Κατανοήσει τις φυσικές ιδιότητες της στερεάς φάσης και να τις υπολογίζει μετά από επιτυχείς δειγματοληψίες εδαφικών δειγμάτων.
● Κατανοήσει τις ιδιότητες της υγρής φάσης καθώς και τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς της Στατικής του νερού στους διάφορους τύπους εδαφών.
● Κατανοήσει τη Χαρακτηριστική Καμπύλη Υγρασίας, τις μεθόδους προσδιορισμού της στο εργαστήριο και στον αγρό και να μάθει να υπολογίζει τη διαθέσιμη και την ωφέλιμη υγρασία για να τις χρησιμοποιήσει κατά τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των αρδεύσεων.
●Κατανοήσει το φαινόμενο της υστέρησης στα πορώδη μέσα.
● Κατανοήσει την έννοια του δυναμικού και του υδραυλικού φορτίου του εδαφικού νερού.
● Κατανοήσει το νόμο του Darcy για τη ροή του νερού σε πορώδη μέσα και να μάθει να τον εφαρμόζει τόσο σε στήλες, όσο και στον αγρό για κορεσμένο και ακόρεστο έδαφος.
● Κατανοήσει την έννοια και τη σημασία της υδραυλικής αγωγιμότητας, τη σχέση της με την υγρασία και το φορτίο πίεσης και να μάθει να την προσδιορίζει στο εργαστήριο και στον αγρό για οποιαδήποτε κατάσταση υγρασίας.
● Μάθει τις μεθόδους προσδιορισμού των υδραυλικών ιδιοτήτων των εδαφών στο εργαστήριο και στον αγρό, να εξασκηθεί στην εφαρμογή τους και στη χρήση σχετικού λογισμικού (RETC).
● Κατανοήσει την έννοια και τη σημασία της διαχυτικότητας και τη σχέση της με την υγρασία.
● Εφαρμόζει την εξίσωση συνέχειας και τις γενικές εξισώσεις ροής για τη ροή του νερού σε πορώδη μέσα που βρίσκονται σε οποιαδήποτε υγρασιακή κατάσταση.
● Να καταστρώνει και να χρησιμοποιεί τα ισοζύγια νερού και αλάτων μιας αρδευόμενης εδαφικής κατατομής.

Βιβλιογραφία

Α. Πουλοβασίλη, Εισαγωγή στις ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ – Εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ, 2010
Α. Πουλοβασίλη, Υδρολογία Γεωργικών Εδαφών - Στραγγίσεις- Εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ, 2015
Κ. Παναγιωτόπουλου – ΕΔΑΦΟΦΥΣΙΚΗ, Εκδόσεις Γαρταγάνη, 2009
Ι. Αργυροκαστρίτη- Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικής Εδάφους & Αρδεύσεων- 2011

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Soil Science
Soil Science Society of America Journal
Vadose Zone Journal
Water Resources Research
Agricultural Water Management, Soil research
Soil and Tillage Research
Water Resources Management
Geoderma
Catena
Journal of Hydrology

Διδάσκοντες

Υπεύθυνος: Κάργας Γ.
Κωδικός: 1555
5 Ώρες Εβδομαδιαίως
 5 Πιστωτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής και χορηγεί ενιαίο πτυχίο Γεωπόνου (Integrated Master – Βαθμίδα 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) με ειδίκευση στην Αξιοποίηση των Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Μηχανική.
ΚορμόςΕΔ&ΓΧΑΚ&ΓΜΥΠ
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram