● Εισαγωγή (Ορισμός στράγγισης, αίτια που προκαλούν το πρόβλημα της στράγγισης και λόγοι που επιβάλουν την εφαρμογή της).
● Βασικές έννοιες για την κίνηση του υπόγειου νερού.
● Μέτρηση της υδραυλικής αγωγιμότητας στον αγρό (Μέθοδος του φρεατίου , μέθοδος του πιεζομέτρου , μέθοδος των δύο φρεατίων).
● Υπολογισμός της ισαποχής των στραγγιστικών αγωγών σε μόνιμη στράγγιση (Ανάλυση των Dupuit - Forchheimer, Ηooghoudt , Εrnst , Kirkham , Hooghoudt - Ernst).
● Υπολογισμός της ισαποχής των στραγγιστικών αγωγών σε μη μόνιμη στράγγιση (Ειδική απόδοση, εξαγωγή της εξίσωσης του Boussinesq, αναλυτική λύση του Boussinesq, μέθοδος πρώτης προσέγγισης του Glover, απλουστευμένη μέθοδος των Glover - Dumm, αναλυτική λύση του Van Schilfgaarde).
● Στραγγιστικά συστήματα – δίκτυα (Παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό ενός στραγγιστικού συστήματος, είδη στραγγιστικών συστημάτων, σχεδιασμός στραγγιστικών συστημάτων, κατασκευή στραγγιστικών συστημάτων, χάραξη και μελέτη δικτύου στράγγισης με σωλήνες).
● Στράγγιση και φυσικές ιδιότητες του εδάφους (δομή, αερισμός, θερμοκρασία, οργανική ουσία). Στράγγιση και καλλιεργητικές τεχνητές. Βάθος υδροφόρου ορίζοντα και απόδοση των καλλιεργειών.
● Στράγγιση για τον έλεγχο της αλατότητας του εδάφους. Ανάταξη αλατούχων εδαφών και τεχνικές έκπλυσης. Ανάταξη αλκαλιωμένων εδαφών. Στράγγιση οργανικών εδαφών.
● Περιβαλλοντικές πτυχές της στράγγισης. Επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών, στα εδάφη και στους υγρότοπους. Διαχείριση νερών στράγγισης για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτίμηση Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων.
● Επαναχρησιμοποίηση νερών στράγγισης.
Σκοπός του μαθήματος είναι ο σχεδιασμός των στραγγιστικών συστημάτων λαμβάνοντας υπόψη θεωρητικές γνώσεις από την κίνηση του υπόγειου νερού και τις υφιστάμενες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για τις περιπτώσεις της μόνιμης και μη μόνιμης στράγγισης με τελικό στόχο τη διατήρηση της στάθμης του υπόγειου νερού κάτω από τη ζώνη του ριζοστρώματος για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των γεωργικών εδαφών.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
● Κατανοήσει τις βασικές έννοιες της κίνησης του υπόγειου νερού και τους παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό ενός στραγγιστικού δικτύου.
● Έχει γνώση των μεθόδων υπολογισμού της ισαποχής των στραγγιστικών αγωγών τρίτης τάξης στην περίπτωση μόνιμης και μη μόνιμης στράγγισης.
● Δύναται να υπολογίσει τα υδραυλικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος στράγγισης με σωληνωτούς αγωγούς ή με τάφρους.
● Μπορεί να χαράξει και να υπολογίσει ένα δίκτυο στράγγισης.
Σ. Ελμαλόγλου. Εισαγωγή στη στράγγιση των γεωργικών εδαφών και τα στραγγιστικά συστήματα, Εκδόσεις Συμμετρία, Αθήνα 2012.
Γ.Α Τερζίδης Δ.Ν. Καραμούζης. Στραγγίσεις γεωργικών εδαφών, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1986.
Α. Πουλοβασίλης. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ – ΣΤΡΑΓΓΙΣΕΙΣ, Εκδόσεις Έμβρυο, 2015
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Journal of irrigation and drainage engineering (ASCE)
Irrigation and Drainage (ICID).
Irrigation and Drainage Systems Engineering