Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
& ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Αρδεύσεις και Συστήματα Άρδευσης [0134]

Περιεχόμενο Μαθήματος

● Οριζόντια διήθηση με σταθερό φορτίο στην επιφάνεια διήθησης.
● Κατακόρυφη διήθηση με σταθερό φορτίο στην επιφάνεια διήθησης, Διηθητικότητα – Εξισώσεις διήθησης.
● Κατακόρυφη διήθηση με σταθερή ένταση βροχόπτωσης στην επιφάνεια διήθησης (Τεχνητή βροχή).
● Σχεδιασμός και διαχείριση συστημάτων άρδευσης.
● Συστήματα επιφανειακής άρδευσης (τύποι συστημάτων, φάσεις άρδευσης, αποτελεσματικότητα, ομοιομορφία, ισοζύγια, σχεδιασμός, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της άρδευσης).
● Συστήματα Τεχνητής βροχής. Τύποι συστημάτων – περιγραφή τους. Εκτοξευτήρες. Ομοιομορφία άρδευσης – δοκιμές εκτοξευτήρων - επιλογή. Δίκτυο εφαρμογής – υπολογισμοί – διατάξεις. Δίκτυο μεταφοράς – υπολογισμοί. Αρδευτικές μονάδες.
● Συστήματα μικροάρδευσης. Τύποι συστημάτων -σταγόνες, μικροεκτοξευτήρες. Ανάλυση του συστήματος- εξοπλισμός-υδραυλικοί υπολογισμοί. Εφαρμογές.
● Δισδιάστατη και τρισδιάστατη διήθηση (αυλάκια - σταγόνες κ.λ.π.).
● Ανακατανομή του νερού μετά από άρδευση.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των βασικών αρχών που διέπουν την εφαρμογή του νερού στο έδαφος με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών καθώς και ο σχεδιασμός των αρδευτικών συστημάτων .
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
● Κατανοήσει τη φυσική του φαινομένου της οριζόντιας διήθησης και να υπολογίσει τις κατατομές υγρασίας που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή νερού στο έδαφος με οριζόντια διήθηση.
● Κατανοήσει τη φυσική του φαινομένου της κατακόρυφης διήθησης κατά την εφαρμογή σταθερού φορτίου νερού στην επιφάνεια του εδάφους (άρδευση με κατάκλυση), να υπολογίσει τις αντίστοιχες σχέσεις αθροιστικής διήθησης - χρόνου και ταχύτητας διήθησης - χρόνου και να εφαρμόζει τις υπάρχουσες εξισώσεις διήθησης.
● Κατανοήσει τη φυσική του φαινομένου της κατακόρυφης διήθησης κατά την εφαρμογή νερού με σταθερή ταχύτητα βροχόπτωσης στην επιφάνεια του εδάφους (άρδευση με τεχνητή βροχή), να υπολογίσει τις αντίστοιχες σχέσεις αθροιστικής διήθησης - χρόνου και ταχύτητας διήθησης - χρόνου καθώς και τις σχέσεις βροχόπτωσης - απορροής.
● Κατανοήσει τις βασικές αρχές που επηρεάζουν τον σχεδιασμό ενός αρδευτικού δικτύου.
● Σχεδιάσει ένα σύστημα επιφανειακής άρδευσης
● Υπολογίσει τις κατάλληλες διαμέτρους των σωλήνων της γραμμής άρδευσης και του αρδευτικού δικτύου γενικότερα. Να επιλέξει τον κατάλληλο εκτοξευτήρα άρδευσης.
● Σχεδιάσει ένα σύστημα μικροάρδευσης.
● Μάθει να επιλέγει τον κατάλληλο τύπο αρδευτικού συστήματος, να κάνει τον υδραυλικό σχεδιασμό και την οικονομική ανάλυση του.

Βιβλιογραφία

Τερζίδης, Γ.Α., Παπαζαφειρίου, Ζ. Γ. «Γεωργική Υδραυλική», Εκδόσεις Ζήτη 1997
Δ.Μ.Παπαμιχαήλ, Χ.Σ. Μπαμπατζιμόπουλος, Εφαρμοσμένη Γεωργική Υδραυλική, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2014

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Journal of irrigation and drainage engineering (ASCE)
Irrigation and Drainage ICID
Agricultural water management

Διδάσκοντες

Υπεύθυνος: Γ. Κάργας

NEWSLETTER

Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής και χορηγεί ενιαίο πτυχίο Γεωπόνου (Integrated Master – Βαθμίδα 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) με ειδίκευση στην Αξιοποίηση των Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Μηχανική.
ΚορμόςΕΔ&ΓΧΑΚ&ΓΜΥΠ
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram